GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 28. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Socijalisti juče uslovili podršku Koštunici

Vukova sudbina u rukama SPS-a

Dačić: Nećemo podržati vladu u kojoj je Drašković
Srećković: Ako bi G17 tražio mesto šefa diplomatije, bilo bi isto kao da SPO traži finansije

BEOGRAD - Glavni odbor SPS-a odlučio je juče da ne prihvati imenovanje lidera SPO-a i ministra spoljnih poslova SCG Vuka Draškovića ni na jednu funkciju u Vladi Srbije prilikom njene najavljene rekonstrukcije.

Predsednik GO Ivica Dačić izjavio je da će SPS uskratiti podršku vladi ukoliko u predstojećem periodu bude "nasilnih izručenja" haških optuženika. Prema njegovim rečima, podrška socijalista zavisiće i od načina privatizacije javnih preduzeća. Rekonstrukciju vlade SPS očekuje posle objavljivanja konačnih rezultata referenduma u Crnoj Gori.

Međutim, posle najave da bi već sledeće nedelje mogli da počnu razgovori o rekonstrukciji republičke vlade beogradski mediji spekulišu o dve moguće varijante. Prema prvoj, Dinkić planira rekonstrukciju u parlamentu, uz izmene Zakona o ministarstvima, čime bi bili osnovani resori spoljnih poslova i odbrane Srbije. Prema toj varijanti ne bi postojalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a oblast ljudskih prava bila bi prebačena u Ministarstvo pravde, dok bi manjinska prava prešla u nadležnosti Ministarstva državne uprave.

Koštuničin predlog, kao navodno drugi model, jeste da se nadležnosti državne zajednice direktno prebace na nivo Srbije donošenjem "leks specijalisa". NJime bi se, usput, izbeglo glasanje o poverenju vladi u Skupštini. U tom slučaju, popunjavalo bi se samo mesto potpredsednika vlade, upražnjeno posle ostavke Miroljuba Labusa, a kandidata bi dao G17 plus.

Ta stranka, kako se spekuliše, planira da ponudi Labusovo mesto Draškoviću, a da za sebe traži spoljne poslove. Na ruku im ide i stav SPS-a koja drži manjinsku vladu da Drašković nikako ne može da ostane šef diplomatije. Iako je Ivica Dačić pre zasedanja Glavnog odbora SPS-a rekao da je rekonstrukcija vlade komplikovana jer ju je teško formirati bez SPO, Milorad Vučelić je juče izjavio da će socijalisti podržati pripajanje Ministarstava odbrane i spoljnih poslova Vladi Srbije, ali da ni po koju cenu neće pristati da na čelu diplomatije ostane Vuk Drašković.

- Ako neko hoće Vuka u vladi, može odmah da se sprema za izbore - bio je kategoričan Vučelić.
Srđan Srećković iz SPO-a za Glas juče izjavio da je vlada rezultat političkog dogovora i da je prema tome SPO dobio resor spoljnih poslova. On očekuje da će taj dogovor ispoštovati "sva četiri partnera" u vladi.

-G17 još ništa nije zvanično rekao, ali ako zaista budu tražili Draškovićevo mesto, to će biti isto kao da mi tražimo ministarstvo finansija ili mesto šefa BIA. Nismo spremni ni na kakvu trgovinu sa koalicionim partnerima niti da menjamo postojeći dogovor, kaže Srećković. Varijanta sa "leks specijalisom" je samo tehničko pitanje, a SPO bi mogao da razgovara o rekonstrukciji vlade samo ako bi DS imala političku volju da uđe u Vladu, podseća Srećković.

Prema rečima srpskog ministra pravde, Zorana Stojkovića, "leks specijalis" će se primeniti po automatizmu, pod uslovom da je CG izglasala nezavisnost.
- Ako je naslednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Srbija, onda Ministarstva odbrane i inostranih poslova po automatizmu prelaze na nju- objašnjava Stojković i dodaje da će pitanja trećeg ministarstva, odnosno pravne pomoći i saradnje s Hagom, najverovatnije, preći u nadležnost Ministarstva pravde Srbije.

Za drugi deo nadležnosti koji se odnosi na zaštitu ljudskih i manjinskih prava, Stojković smatra da pri Vladi može biti formirana kancelarija koja bi se bavila tim pitanjima.
Osvrnuvši se na zakone državne zajednice, Stojković je istakao da će zakoni koji su Srbiji potrebni biti prihvaćeni po automatizmu, dok će, u odnosu na propise za koje ne postoji potreba, posebnim zakonom biti konstantovano da ne važe.

Stojković smatra da iako sadašnji Ustav Srbije ne pravi nikakav pravni vakum "neophodno je doneti novi valjani ustav".

D. Milošević


vesti po rubrikama

^politika

Socijalisti juče uslovili podršku Koštunici
Skup o govoru mržnje u haškoj optužnici protiv lidera radikala Vojislava Šešelja
Tadić se juče u Podgorici sreo sa crnogorskim zvaničnicima
Šef diplomatije Vuk Drašković imitira Amerikance, organizovao "Molitveni doručak"
 


     


FastCounter by LinkExchange