GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 28. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Đorđević namerava da dokaže da ministar finansija nije hteo da vrati pare s Kipra

Na sudu otkrivanje Dinkićeve uloge u aferi

Nudio sam istražiteljima sopstveni angažman i način kako da Srbiji vrate novac, ali su me odbili i sve uradili suprotno. Do sada u zemlju nisu vratili nijedan dolar!

Reagujući na pretnju ministra finansija Mlađana Dinkića da će protiv njega podneti tužbu, Predrag Đorđević, podnosilac krivične prijave protiv Dinkića i još šest bivših i sadašnjih državnih funkcionera okupljenih u i oko stranke G17 plus zbog prikrivanja i nevraćanja nelegalno iznetih milijardi dolara na Kipar, kaže:

- Jedva čekam da me tuži Mlađan Dinkić. Ne postoji bolji način da se celoj srpskoj javnosti i naciji baš u sudu pokaže kako je Srbija opljačkana, zašto radnici i penzioneri imaju mizerna primanja i zašto su gotovo bez socijalne i zdravstvene zaštite. Ne postoji bolje mesto od suda za otkrivanje kako je standard i sam opstanak najvećeg dela srpskog naroda žrtvovan zarad bogaćenja šačice tajkuna i kiparske vrhuške, a što je obezbedio upravo Mlađan Dinkić i njegovi "saborci".

Bojim se samo da će njegov advokat da osujeti moje zadovoljstvo i ukaže Dinkiću da su, po evropskim pravilima, tužbe, ometanja i bilo kakva ugrožavanja lica koja su podnela utemeljene krivične prijave nadležnim organima, pogotovo za najveća kriminalna dela, poput onih koja sam naveo u krivičnoj prijavi protiv Dinkića i ostalih lica, nemoguća i nedozvoljena sredstva. Dakle, biće oborena na bilo kojoj instanci Evropske unije. Bez obzira na to, moram da izrazim radost samo na postojanje mogućnosti koju bi mi Dinkić priuštio u dokazivanju svih radnji kojima je "zadužio" Srbiju. Naravno da sam odavno spreman i na takvu mogućnost, koliko god ona bila suluda, te i za tu eventualnost imam spremno kontra iznenađenje, koje naravno, u ovom trenutku nemam nameru da otkrivam.

POSLE SUĐENJA, U JUNU, SVE ĆU OTKRITI

Đorđević podseća da se na Kipru odvijaju dva sudska procesa vezana za nelegalno iznet novac iz Srbije.
- Prvi je tužba predsednika Kipra Tasosa Papadopulosa protiv najelitnijeg ekonomskog londonskog lista Fajnenšel Tajms. Taj list je, na osnovu obimne dokumentacije, pisao o umešanosti Papdopulosa u pljačku Srbije. U tom procesu, iako ga je sam inicirao, pokušavajući da zastraši list, predsednik izbegava da se suoči na sudu i na sve moguće načine odlaže suđenja, između ostalog, jer je svestan da ću upravo ja biti glavni i prvi svedok odbrane. Ročište je zakazano za 1. jun, a ima indicija da se neće održati jer Papadopulos, u očajanju, ponovo "nešto mora da smisli". Drugi postupak povela je moja kompanija protiv Popular, a sada Laiki banke, koja je takođe učesnik u pljački srpskih para. Suđenje se nastavlja 5. juna, a toga dana, jedan od glavnih svedoka je bivši ministar pravde u srpskoj vladi Vladan Batić, jer je on, kao ministar, pred kraj svog mandata od Karle del Ponte dobio dokumentaciju o iznošenju para iz Srbije na Kipar. Posle ovih sudskih postupaka, kako sam i najavio, odmah dolazim u Srbiju i tada ću obelodaniti svu dokumentaciju na osnovu koje se vidi ko se sve ovajdio od novca Srbije i kako je to smišljeno omogućeno od strane sadašnjih i bivših čelnika, obuhvaćenih mojom krivičnom prijavom - otkriva Đorđević.

Đorđević, takođe, naglašava da iza njega ne stoji nijedna politička partija u Srbiji i van nje, niti bilo kakva organizacija.

- Ponavljam da sam nevoljno, igrom slučaja, saznao istinu o najvećoj pljački jedne države u Evropi - nažalost Srbije - jer je moja kompanija i sama oštećena u celoj nelegalnoj višegodišnjoj finansijskoj operaciji Borke Vučić i funkcionera Miloševićeve administracije, uz direktno saučesništvo najviših kiparskih institucija i ličnosti.

Brzo sam uvideo da su Vučićeva, kiparska vlast, i trenutni predsednik te države Tasos Papadopulos, koji je učestvovao u pljački Srbije, rešili da, po svaku cenu, prikriju svoja nedela počinjena tokom 90-ih, čak i po cenu direktnih napada na moju porodicu i firmu, dakle, kako su zamislili, eliminicijom svedoka i vlasnika dokaza njihovih "dela" u pljački Srbije. To im, na njihovu žalost, nije pošlo za rukom. Nakon dolaska oktobra 2000, verovao sam da će mladi političar Dinkić, po ulasku u Narodnu banku Jugoslavije na pravi način prekinuti kriminalne aktivnosti Beogradske banke - kaže on.

Tragajući za sopstvenim novcem, dodaje Đorđević, i vodeći sudske postupke na Kipru, koji su ga i naterali na intenzivnu, ličnu istragu, došao je u posed hiljade dokumenata kojima dokazuje da su nove vlasti mogle, bile dužne i još uvek mogu da vrate oteti novac Srbije.

"Sve to sam nudio glavnim istražiteljima - Dinkiću, Živanoviću, Laliću, Spasiću i ostalima iz krivične prijave. Nudio sam im i sopstveni angažman, znanje, iskustvo, put i način kako da Srbiji vrate novac, bez ikakve naknade. Samo da vrate novac u Srbiju.

Međutim, svih sedam ljudi iz krivične prijave su me ne samo odbili, naprotiv, odmah su preduzimali radnje u direktnoj suprotnosti mojim upozorenjima, što je, naravno i dovelo do toga da u zemlju nisu vratili nijedan dolar! Dakle, prevario sam se", naglašava on.

- To sam uvideo iz niza poteza koje je Dinkić povlačio prikrivajući kriminal koji je i sam napadao kao opozicionar. On i Labus, u nizu drugih poteza, nelegalno su likvidirali Beogradsku banku, i time pokušali da spreče povratak novca. Prikrili su, ne samo postojanje nelegalnih of-šor kompanija, već direktno omogućili njihov dalji "nesmetani" rad pod kontrolom kiparskih pomoćnika Tasosa Papadopulosa, a "pod brižnim okriljem" vrha kiparske vlasti. Ovom krivičnom prijavom, verujući u domaće sudove, prevashodno želim da Srbija dobije svoj novac nazad, a što se tiče Dinkića i ostalih, neka vide šta će - zaključuje Đorđević.

G.J. - Kraj


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Đorđević namerava da dokaže da ministar finansija nije hteo da vrati pare s Kipra
INTERVJU: Radovan Ristanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje
Predsednica Vrhovnog suda Srbije upozorila da se sud ne sme koristiti u političke svrhe
Klub lečenih alkoholičara u Dnevnoj bolnici za porodičnu terapiju
Nacrt ugovora o studiranju
Sumnjivi kriterijumi za tender Elektroprivrede Srbije
Kazna za Nekerman i do tri miliona dinara