GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 27. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Male šanse da žalbe Bloka za SCG oko referenduma budu uvažene

Masovno odbacivanje prigovora

Zdravko Gvozdenović (RRK): Žale se na biračke spiskove, ali oni su zaključeni još pre desetak dana

BEOGRAD - Republička referendumska komisija odbila je do sinoć 82 prigovora na referendumski proces, koji su se odnosili na birački spisak, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik RRK František Lipka. On je rekao da je RRK dobila 203 prigovora, te da će preostalih 121 rešiti u toku noći i danas, dodajući da ne može da proglasi konačan rezultat referenduma dok ne budu iscrpljene sve pravne mogućnosti na prigovore. Posle konferencije za novinare sednica RRK je nastavljena.

Zdravko Gvozdenović, sekretar RRK, za Glas je rekao da se najveći broj prigovora koje su unionisti podneli odnosi na biračke spiskove, ali da to nije, niti može biti stvar kojom RRK treba da se bavi, kao i da će ova komisija o svim prigovorima završiti odlučivanje najkasnije danas po podne.

MUP: BEZ NEPRAVILNOSTI

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da su pre konačnog zaključivanja biračkog spiska otklonjene razlike za sva lica koja imaju uredno prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori i ispunjavaju uslove za upis u spisak.
Inače, lider Bloka za državnu zajednicu Predrag Bulatović rekao je da je u birački spisak Crne Gore upisano 2.671 lice koje ima aktivno prebivalište na teritoriji Srbije, kao i 800 lica sa Kosova i Metohije i 1.600 iz BiH.
U saopštenju MUP Crne Gore navodi se da postoji mogućnost neažurnog vođenja odgovarajućih evidencija koje su u nadležnosti organa u Srbiji, uključujući i birački spisak Srbije. U saopštenju dalje stoji da je za sva lica za koja je MUP Crne Gore u procesu upoređivanja podataka izdalo uverenja o prebivalištu, prethodno utvrđeno da imaju prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori.

- Birački spisak je javan. Obe strane su u njega imale uvid pre referenduma i mogle su da traže ispravke i dopune. Svi prigovori i sugestije koje su podnete u zakonskom roku, razmatrani su i oni za koje je bilo osnova su prihvaćeni - kaže Gvozdenović. On dodaje da u biračkom spisku sigurno ima lica koja nemaju pravo glasa na teritoriji Crne Gore, kao i onih koji ga imaju, ali nisu na spisku, ali da je spisak, takav kakav je, zaključen deset dana pred referendum i da su ga obe strane prihvatile i on se više ne menja.

Gvozdenović je istakao i da su predmet rada RRK prigovori na odluke, rad ili propust glasačkih odbora, a ne glasački spisak.
Neven Gošović, član RRK iz redova Bloka za očuvanje državne zajednice, za Glas kaže da se prigovori koje je ovaj blok podneo RRK uglavnom odnose na kršenje referendumskih pravila.

- Na određenim glasačkim mestima su u biračke spiskove bila upisana lica koja nemaju prebivalište na teritoriji Crne Gore. Bilo je i onih koji su upisani u dve opštine, kao i lica koja se nalaze na biračkom spisku, a nemaju prebivalište u Crnoj Gori duže od 24 meseca što je uslov za dobijanje prava glasa - kaže Gošović. On je istakao da je František Lipka, predsednik RRK, tamo gde Opštinska komisija nije mogla da postigne konsenzus, iskoristio svoj zlatni glas i presudio u korist suverenističkog bloka, to jest da se prigovor odbije.

- On je to uradio iako postoje materijalni dokazi da je bilo kršenja referendumskog postupka - kaže Gošović.
Inače, Pokret za zajedničku evropsku državu Srbije i Crne Gore saopštio je juče da je Sudu SCG podneo ustavne žalbe zbog povrede ljudskih prava u toku referendumskog procesa u Crnoj Gori, sa zahtevom za poništavanje rezultata i organizovanje novog referenduma. Žalbe su podneli potpredsednik Saveta tog pokreta Matija Bećković i predsednik Izvršnog odbora Slavenko Terzić zbog povrede ljudskih prava koje se posebno odnose na narušavanje principa zabrane diskriminacije, prava na slobodne izbore i prava koja proističu iz državljanstva, navedeno je u saopštenju.

B. V.


vesti po rubrikama

^politika

Demokratska stranka spremna da podrži Vladu Srbije, uz dogovor
Crna gora u UN pre Srbije?
Male šanse da žalbe Bloka za SCG oko referenduma budu uvažene
Tadić ide na noge Milu Đukanoviću sa čestitkama?
 


     


FastCounter by LinkExchange