GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 22. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u Sokogradu kod LJubovije

I krv za spas života

Odazvalo se oko 150 davalaca, od kojih je 126 dalo krv

LJUBOVIJA - U manastiru Svetog Nikolaja u Sokogradu održana je velika akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su dve ekipe Instituta za transfuziju krvi iz Beograda prikupile 126 bočica dragocene tečnosti. Akciju su zajednički organizovali Društvo dobrovoljnih davalaca krvi "dr Milenko Marin" iz Loznice i Savez dobrovoljnih davalaca krvi Srbije.

- Ova akcija je prvi put organizovana u Sokogradu i bila je uspešna. Odazvalo se oko 150 davalaca, od kojih je 126 dalo krv. Očekujem da će akcija postati tradicionalna. Svakog dana Beogradu je potrebno 400-450, a Srbiji oko 1.100-1.150 jedinica krvi i mi moramo da je obezbedimo. Krv mora da čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Da li smemo, na pravdi Boga, da dozvolimo da izgubimo 400 života, a da ne ispružimo ruku i damo krv. Ako svi imamo moralno pravo da očekujemo da dobijemo krv kada nam je potrebna, onda je i naša moralna obaveza da bar jednom u životu damo krv - rekao je Goran Subotić, organizator akcija u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu.

REKORDERI

Neki od davalaca su više od sto puta dali krv. Među njima je u Sokogradu bio i Petar Pejić (75) koji je krv dao 185 puta. Ovoga puta nije, zbog zdravstvenih tegoba. Po njegovoj računici dao je do sada oko 62 litra krvi. Milisav Jovanović došao je uz pomoć štake u Sokograd. Nije mogao da da krv, ali nije želeo da propusti druženje. Do sada je krv dao 184 puta. Svi članovi njegove porodice su davaoci i do sada su ukupno dali oko 300 bočica, tj. 120 litara krvi.

Akcija prikupljanja krvi održana je po prvi put u manastiru Svetog Nikolaja, ali naši sagovornici kažu da to nije ništa neuobičajeno.

- Akciju smo ugovorili i zakazali sa blagoslovom šabačko-valjevskog vladike Lavrentija. Naša crkva pomaže sve humane akcije, pa nije neobično ni što je ova održana u Sokogradu. Moramo malo i da razbijemo stereotipe: Davaoci dođu u zdravstvenu ustanovu, daju krv, pojedu sendvič i odlaze svojim kućama. Ovako, proveli su jedan dan u druženju, upoznali se međusobno, ostala im je u sećanju divna slika iz ovog mesta - priča Goran Živančević, predsednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi, doktor Milenko MarinŞ iz Loznice. Pored davalaca iz velikog broja opština Mačvanskog i Kolubarskog okruga dragocenu tečnost dali su i humanisti iz Kikinde, Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Lazarevca, Kragujevca Čačka i Republike Srpske (Zvornika, Bijeljine i Ugljevika).

Krv prikupljena u ovoj akciji namenjena je za lečenje pacijenata iz Srbije i Republike Srpske u zdravstvenim ustanovama u Beogradu. Po završetku akcije u crkvi Svetog Nikolaja održan je pomen humanisti Milenku Marinu i Nikoli Tesli i otvorena izložba literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu davalaštva krvi.

Tekst i foto: Milojko Ivanović


vesti po rubrikama

^Srbija

Proslavljen trostruki jubilej posvećen svetom vladici Nikolaju Velimiroviću
Lozničani grade pešačku stazu od Tršića do manastira Tronoša
Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u Sokogradu kod LJubovije
Promoter "Drinske regate"
Za upis u srednje škole 210 mesta
Kraljevački proizvođač vatrostalnih materijala pred prodajom
Lozničke firme i nekadašnji giganti vape za novim većinskim vlasnicima
   
 


     


FastCounter by LinkExchange