GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 22. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lozničani grade pešačku stazu od Tršića do manastira Tronoša

LOZNICA - Lokalna samouprava je rešila da renovira staru stazu koja povezuje dve svetinje lozničkog kraja - Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, i manastir Tronoša, u kojem se otac srpske pismenosti učio prvim slovima.

Prema rečima Vidoja Pavlovića, glavnog gradskog arhitekte, u ovom trenutku, međutim, lokalna samouprava nema potpunu dokumentaciju koja može da dokaže da je 1965. godine ta staza izuzeta od vlasnika kao javna površina.

- Trenutno se traga za tom dokumentacijom jer pojedini vlasnici parcela osporavaju to pravo. Mesna zajednica se trudi da, i u slučaju da su te parcele u vlasništvu individualnih osoba, ipak dobije pristanak za popravku staze, s tim što bi se vlasnicima moralo omogućiti korišćenje za svoje potrebe. Sklopljen je ugovor s Javnim preduzećem "Urbolan" da se radi projekat te staze i nadam se da će do Vukovog sabora, koji će biti održan u septembru, staza biti prohodna ako ne i konačno završena - kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, to neće biti samo puka staza već će imati i određene sadržaje koji će biti privlačni posetiocima Tršića i manastira Tronoša, kao i brojnim turistima. Pavlović objašnjava da je ova staza dugačka između četiri i pet kilometara i da celom dužinom vodi kroz prelep prirodni krajolik.

Tekst i foto: A. Damnjanović


vesti po rubrikama

^Srbija

Proslavljen trostruki jubilej posvećen svetom vladici Nikolaju Velimiroviću
Lozničani grade pešačku stazu od Tršića do manastira Tronoša
Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u Sokogradu kod LJubovije
Promoter "Drinske regate"
Za upis u srednje škole 210 mesta
Kraljevački proizvođač vatrostalnih materijala pred prodajom
Lozničke firme i nekadašnji giganti vape za novim većinskim vlasnicima
   
 


     


FastCounter by LinkExchange