GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 22. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Proslavljen trostruki jubilej posvećen svetom vladici Nikolaju Velimiroviću

Drevni simboli srpstva na novom svetilištu

Protokolarni deo proslave godišnjice - 125 godina od rođenja vladike Nikolaja, 50 od upokojenja i pet od njegovog proglašenja za svetitelja, završen je ustanovljenjem ordena

LELIĆ - Od ranog jutra, sveže asfaltiranim novim putem za Lelić, preko Popara, na 12 kilometara od Valjeva, počeli su da pristižu autobusi i automobili. Bilo ih je iz svih krajeva Srbije. Put završen, parkinzi nisu, ali ne smeta. Dao Bog, prostor veliki, nenaseljen, zaravnjenih i započetih parkirališta na sve strane, pa ko gde voli, kako mu zgodnije i kako policija usmeri.

Uglavnom se staje pre stare crkve i manastirskog kompleksa, sagrađenog na imanju Velimirovića i ktitorstvom Dragomira, oca vladike Nikolaja. Putem do manastirskog kompleksa već postavljene tezge. Poznata srpska ikonografija. Preovlađuju majice sa likom vladike, ali i đenerala Draže. Tu su i šajkače, s kokardama ili bez, ručno rađene ikone svih veličina, a nađu se i prave pravcate gusle. Izrađuje ih jedini majstor u Valjevu, Dragan Andrić. Ponosan je na to. Komad 5.000 dinara za male, a one velike čitavih 25.000 dinara. Dok gledamo gusle i ikone valjevskog ikonopisca Miroslava Lazića, do same manastirske kapije, prilazi nam, po govoru prepoznatljivi Crnogorac. Odvodi nas naviše. NJegova supruga Slađana Gajić iz Beograda, takođe, radi ikone na lipovom drvetu, sa pozlatom, a sve su 50 odsto jeftinije nego u crkvenim prodavnicama. Konkurencija, nije zameriti.

Osveštena crkva
Glavno dešavanje jutarnjeg nedeljnog trostrukog jubileja u Leliću je udaljeno kilometar i po uzbrdo - peške do nove manje crkve, podignute na mestu stare vladičine kuće. Prelepa mala crkva je osveštana i narod se seli preko puta nje, u dvorište sa drugom kućom i dva reda starih srpskih vajata sabranih na ovo mesto iz okolnih sela valjevskog kraja.

PRVI ORDEN VELJI ILIĆU

Novoustanovljeno priznanje Šabačko-valjevske eparhije, prvi orden dodeljen je ministru za kapitalne investicije Velimiru Velji Iliću, za doprinos u podizanju Lelića kao srpskog svetilišta i moguće središte verskog turizma. Ordenje je još dodeljeno ministru za dijasporu Vojislavu Vukčeviću, predsedniku valjevske opštine Jovanu Tomiću, dr Bori Laziću iz Beograda i Slavoljubu Perišiću, vlasniku preduzeća koje je izvodilo radove na novom kompleksu kuće Velimirovića. Završna svečanost obeležavanja ovog jubileja najavljena je za 3. septembra u Soko gradu.

"Sad mi je jasno zašto su se ranije ljudi mladi ženili i zasnivali porodicu", glasno dovikuje sredovečni gospodin.
Morali da beže
"Morali su da beže iz ovako malog prostora. U jednom vajatu živelo ih je i po osmoro dece", objašnjava svom prijatelju, tako da i drugi čuju njegovu dosetku. Tu je i najstariji Leličan, Vučko Radosavljević. Ima 86 godina, malo slabije čuje, ali se odlično seća dana iz svog detinjstva i mladosti, kada je važno mesto u njegovom i životu svih drugih meštana zauzimao upravo vladika Nikolaj Velimirović.

- Imao sam 15 godina kada je za Preobraženje, sećam se dobro, naš Nikolaj došao iz Žiče da osvešta ovu crkvu, koju je njegov otac podigao. Bilo mnogo naroda, kao i sad. Ma, ništa je ovo, bilo je i više. Okupio se svet, a vladika kasni. U neko doba, stiže. Nazvao nam je prvo Boga i objasnio zašto kasni. Priča vladika, a ja, dečkić od 15 godina, gledam u njega, a kao neki magnet da hoće da me uvuče u njega - priča Radosavljević. Sećanja naviru, ne zna šta bi pre. Kaže, mogao bi da priča o njemu tri dana i tri noći, što iz sopstvenih sećanja, što iz knjiga. Zadržava se na priči o vladičinoj nadarenosti za učenje.

- Išla mu je škola za rukom, to je sačuvaj Bože. Sve što je poželeo, to je i završio. Veliki je bio naš Nikola, veliki, a skroman, videlo se to. Ne mogu da nađem reči za ovo. Eto, crkva je lepotica nad lepoticama. Nema je takve odavde do Beograda. Hvala Bogu da se takav čovek ovde rodio - kaže na kraju naš sagovornik. Živi sam i ne žali se. Četiri ćerke su se poudavale, žena umrla, ali on svega ima, sve što mu treba, donesu mu potomci. Presrećan je što živi u ovako lepom i značajnom mestu. Svuda po selu, rasprostro se narod, svih životnih dobi i opredeljenja. Na poklonjenje moštima Svetog Nikolaja, strpljivo se čeka u redu. Mnogo je i dece i omladine. Na centralnoj bini u porti manastira, možda i najmanje ljudi. Činodejstvovale su četiri vladike, prisutna bila četiri ministra. Zidovi i unutrašnjost manastira i crkva prekriveni su dečjim radovima o prvom srpskom svetitelju posle Svetog Save. Ima ih oko 5.000, a najboljima su dodeljene nagrade. Episkop šabačko-valjevski vladika Lavrentije žalio se što su "istorijske okolnosti u kojima se srpski narod poslednjih decenija razvijao, uskratile mu ličnost Nikolaja". Srbi, kazao je, imaju jednu negativnu osobinu, a to je da se stide svojih velikana.

Sve nas je vladika okupio
- Nije se smelo njegovo ime pomenuti, a, evo, danas nas je sve okupio. Nikolaj je simbol srpskog naroda. Sve vrline srpskog naroda oličene su u njemu - rekao je vladika Lavrentije. Protokolarni deo proslave trostrukog jubileja - 125 godina od rođenja vladike Nikolaja, 50 od upokojenja i pet od njegovog proglašenja za svetitelja, završen je ustanovljenjem ordena kao velikog godišnjeg priznanja Šabačko-valjevske eparhije. Usledio je, naravno, narodni vašar.

Tekst i foto: Branka Osmanović


vesti po rubrikama

^Srbija

Proslavljen trostruki jubilej posvećen svetom vladici Nikolaju Velimiroviću
Lozničani grade pešačku stazu od Tršića do manastira Tronoša
Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u Sokogradu kod LJubovije
Promoter "Drinske regate"
Za upis u srednje škole 210 mesta
Kraljevački proizvođač vatrostalnih materijala pred prodajom
Lozničke firme i nekadašnji giganti vape za novim većinskim vlasnicima
   
 


     


FastCounter by LinkExchange