GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 22. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Posle mnogo natezanja i preliminarnih podataka, jutros 45 minuta posle ponoći, Cemi saopštio rezultate referenduma o statusu Crne Gore

(Nezvanično) Crna Gora izglasala nezavisnost

Za nezavisnost glasalo 55,5 odsto izašlih, a za zajedničku državu 44,5 procenata. Unionisti nisu priznali Cemijeve rezultate. Zvanične preliminarne podatke Republička referendumska komisija saopštiće danas

PODGORICA - Prema rezultatima Cemija koji su objavljeni u ranim jutarnjim časovima, Blok za nezavisnu Crnu Goru osvojio je 55, 5 odsto glasova izašlih birača, dok je Blok za zajedničku državu osvojio 44, 5 odsto. Najviše glasova Đukanović je, prema Cemiju, dobio u Rožajima i Cetinju, dok je ubedljivu pobedu Bulatovićeva strana odnela u Andrijevici i Plužinama.

Sat vremena pre istupanja Cemija, oglasio se i František Lipka, predsednik Republičke referendumske komisije i ocenio da tri sata pošto su zatvorena biračka mesta u Crnoj Gori, na osnovu 61 odsto obrađenog materijala ne može da da nikakvu procenu o ishodu referenduma u Crnoj Gori. Ipak, on je saopštio da je izlaznost bila izuzetna, odnosno 86,1 odsto.

- Prve preliminarne rezultate daćemo danas u deset sati. Želim da naglasim da glasački odbori i Republička komisija rade dobro i ubrzanim tempom. Od zatvaranja biračkih mesta do sada (tri sata) obrađeni su podaci sa 685 biračkih mesta, od ukupno 1.200, što je 61,16 odsto obrađenosti. Na osnovu ovoga ne mogu da govorim o preliminarnim rezultatima, nego ćemo sačekati izveštaj svih komisija - rekao je Lipka.

Posle Lipke oglasio se i Predrag Bulatović, lider unionista i rekao da na osnovu 70 odsto obrađenih podataka njihovih aktivista protivnički blok vodi 54 na prema 46.

- Ovde je svaki glas bitan i za nas je važno da se rezultat verifikuje. Bitno je sačuvatio mir. Ako bilo ko šta uradi na svoju ruku snosiće političku odgovornost. Jedini rezultat koji je validan je onaj koji je stigao od zvaničnih institucija, a koji će biti obrađen na osnovu zapisnika - rekao je Bulatović.

EU ČEKA KONAČNE REZULTATE

Kristina Galjak, portaparol Havijera Solane u prvom obraćanju javnosti, rekla je da će se EU oglasiti posle objavljivanja zvaničnih rezultate, prenela je crnogorska televizija. Prema istoj medijskoj kući, iz Brisela je stigla poruka, da ako se prvi podaci o referendumu u Crnoj Gori pokažu kao tačni, započeće se sa procesom razdruživanja Državne zajednice SCG, posle čega sledi priznanje Crne Gore, kao samostalne države od strane zemalja EU.

POLICIJA ZATVARALA LOKALE

Pripadnici policije u Sutomoru i Baru sinoć u 20.00 časova počeli su da zatvaraju kafiće, picerije kafane i druge ugostiteljske objekte iz straha od mogućih incidenata i nereda.

Bulatović je rekao da prvi nezvaničan rezultat nevladine organizacije Cemi, na uzorku od 30 odsto prebrojanih glasova, prema kojem je Blok za nezavisnu Crnu Goru dobio 56,3 glasova, ne može da bude dokaz da je Crna Gora postala nezavisna.

- Radi se o nepouzdanoj i paušalnoj oceni jedne kvaziorganizacije, za koju se zna čija je - kazao je Bulatović.
A slavlje počelo odamh posle pola deset uveče, pošto je Cemi saopštio prvi rezultat....

Imamo državu... oj Srbijo, na rastanku želimo ti sreću svaku. Orilo se sinoć ispred Vlade Crne Gore, gde se okupilo nekoliko hiljada pristalica za nezavisnu Crnu Goru. Sa balkona i terasa obližnjih pristalica nezavisnosti, zagrmelo je iz svih kalibara, pištolja i lakog automatskog oružja. Kolone automobila sa crvenim državnim zastavama zakrčile su ulice crnogorske prestonice a pristalice nezavisnosti su iz njih klicale Milu, poručivale "imamo državu " i pevale himnu "Oj svijetla majska zoro". Uporedo sa proslavom ispred Vlade CG, na Trgu Republike se oko 22.30 okupilo oko hiljadu pristalica zajedničke države, ali su se ubrzo potom razišli.

Prethodno su izviždali jednog od lidera unionista Predraga Popovića, koji je, pokušavajući da smiri strasti, došao da im se obrati i zahvali na podršci. Uporedo sa razlazom pristalica zajedničke države, podgoričke ulice su se punile suverenistima koji su nastavili da slave pobedu.

Predrag Sekulić, potparol DPS-a oglasio se oko 23.30 i objavio da su na osnovu 100 odsto obrađenog matAerijala suverenisti dobili 55,6 odsto. On je dodao da su njihovi rezultati konačni, i da je Crna Gora izvojevala dve pobede.

- Prva je, način na koji je organizovan referendum čime smo pokazali da smo demokratski zreli a druga, svakako mnogo veća, da je većina građana rekla DA za svoju državu. Rezultat je mnogo veći od 55 odsto, koliko je propisao svet - rekao je Sekulić, i naveo da bi bilo dobro da se neko od predstavnika međunarodne zajednice obrati građanima. On je, međutim, na pitanje da li to znači da će se sačekati da svet i zvanično prizna rezultate referenduma rekao:

- Nema nikakve sumnje u našu pobedu, ona je ubedljiva, ali korektno je da i čelni ljudi EU saopšte svoj stav. Ne verujem da ćemo na to čekati do sutra. EU bi morala da se makar izjasni sa preliminarnim rezultatima - rekao je Sekulić.
U međuvremenu, lider Bloka za zajedničku državu Predrag Bulatović, smirivao je situaciju na terenu, i pozvao građane u Crnoj Gori da "u miru sačekaju zvanične rezultate referenduma," i da ne izlaze na ulice, "već da zvanične rezultate sačekaju u svojim kućama". Situaciju je čitave noći pod kontrolom držala podgorička policija koja je bila veoma dobro organizovana, a na nekoliko punktova u gradu su viđene i pripravne ekipe Hitne pomoći.

B. Vukčević


vesti po rubrikama

^politika

REFERENDUM : (Nezvanično) Crna Gora izglasala nezavisnost
REFERENDUM : U Pljevljima haotično stanje
REFERENDUM : U Boki zamalo sukobi pristalica dva bloka
REFERENDUM : Samardžić: Vlada Srbije ne žuri
REFERENDUM : Đukanović: Čestitam vam nezavisnost
REFERENDUM: Čestitke i uzdržanost
REFERENDUM:Vest pod oznakom hitno otišla u svet
REFERENDUM: Procenti na crnogorskom referendumu pretvoreni u kvote
REFERENDUM: Džaba glasanje, većina je za SCG
REFERENDUM: Za nezavisnu Srbiju 92 odsto
 


     


FastCounter by LinkExchange