GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 22. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Zašto nas još niko nije pitao s kim bi da živimo u zajednici

Džaba glasanje, većina je za SCG

Dok jedni i posle svega grme kako Srbi nesumnjivo žele da žive sa Srbima, drugi se brane da bi nas referendum mnogo koštao, ali i da je u lošoj državnoj zajednici Srbija trebalo da gleda svoj interes

BEOGRAD - Da li je Srbija trebalo da iskoristi poslednju šansu da nekoga ostavi umesto što stalno neko nju ostavlja i da li je i Srbe u njihovoj državi trebalo pitati šta oni žele? Političari su juče ocenili to pitanje kao "najgrublje neumesno", ali su njihovi odgovori bili drugačiji. Dok jedni, i posle svega, grme kako Srbi nesumnjivo žele da žive sa Srbima, drugi se brane da bi nas referendum mnogo koštao. Ali onda se nameće pitanje kako to Crna Gora ima para za svoju državu i narod, a Srbija nema. Odgovoraju oni koji su do sada "štedeli" i kažu da je u nefunkcionalnoj državnoj zajednici Srbija trebalo da gleda svoj interes, makar to značilo referendum u Srbiji.

- Zajednica Srbije i Crne Gore nije bila funkcionalna. NJu je trebalo reorganizovati, a ako to ne uspe, onda bi i referendum došao u obzir. Srbi u Srbiji žele da žive bolje, a političari su morali da se organizuju u skladu sa tim ne vodeći računa ni o čijim emocijama već samo o praktičnim posledicama, kaže Dragan Šutanovac (DS) i dodaje da je potpuno neopravdan strah "ako ostanem sam biću malobrojan". Srbija mora da gleda svoj put onako kako je za nju najbolje, u zajednici ili ne, dodaje Šutanovac, ali i upozorava da organizacija referenduma nije ni malo jednostavna i da mnogo košta.

Član Predsedništva G17 Čedomir Antić juče je rekao da se nadao nezavisnosti Crne Gore i najavio da će u suprotnom, njegova stranka zatražiti osamostaljenje Srbije. Antić je rekao i da ako opstane državna zajednica, Crnoj Gori "treba dati šest meseci da prihvati stvaranje funkcionalne države", po uzoru na odnos koji u Velikoj Britaniji imaju Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska.

- Ukoliko Crna Gora to ne želi, nakon šest meseci odlučno ćemo od koalicionih partnera zatražiti razdruživanje, ali ne kroz referendum koji bi opet predstavljao opasnost da se ne prihvati odvajanje Srbije", dodao je Antić.

Generalni sekretar SRS-a, Aleksandar Vučić, međutim, i dalje tvrdi da u "Srbiji nema te stranke koja koja bi smela otvoreno da kaže - Mi smo za to da Srbija bude samostalna". Vučić kaže da bi referendum u Srbiji bio samo "uzaludno trošenje novca jer bi za zajedničku državu glasalo 90 odsto".
- Srbiju ne treba pitati šta hoće jer se podrazumeva da Srbija uvek hoće da živi sa svojim narodom. Oni koji mrze našu državu su na istom polju sa Ademom Demaćijem i Milom Đukanovićem i samo bi oni činili onih 10 odsto za nezavisnost, kaže Vučić.

I u DSS-u kažu da je ishod referenduma koji bi bio održan u Srbiji već poznat, pa ga nije trebalo ni organizovati.
- Izbori su pokazali da su dobro prošle sve stranke koje se zalažu za zajedničku državu, a znamo i kako su prošle one druge. To znači i da je mišljenje naroda opredeljeno za zajednicu, objašnjava Dušan Proroković (DSS). Prema njegovim rečima, svaki drugi rezultat na referendumu značio bi veliki gubitak jer je Srbija uvek imala "strateške i nacionalne razloge" zbog kojih je ostajala u državnoj zajednici.

Međutim, najemocionalnije razloge protiv referenduma u Srbiji navode socijalisti za koje je Srbija ne brat nego sad već i tata Crnoj Gori. Za njih bi, kako kaže Zoran Anđelković, održavanje referendum u Srbiji bilo isto kao kada biste pitali oca da li hoće da se odvoji od sina.

D. M.


vesti po rubrikama

^politika

REFERENDUM : (Nezvanično) Crna Gora izglasala nezavisnost
REFERENDUM : U Pljevljima haotično stanje
REFERENDUM : U Boki zamalo sukobi pristalica dva bloka
REFERENDUM : Samardžić: Vlada Srbije ne žuri
REFERENDUM : Đukanović: Čestitam vam nezavisnost
REFERENDUM: Čestitke i uzdržanost
REFERENDUM:Vest pod oznakom hitno otišla u svet
REFERENDUM: Procenti na crnogorskom referendumu pretvoreni u kvote
REFERENDUM: Džaba glasanje, većina je za SCG
REFERENDUM: Za nezavisnu Srbiju 92 odsto
 


     


FastCounter by LinkExchange