GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 22. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Vest pod oznakom hitno otišla u svet

BEOGRAD - Vodeće svetske agencije večeras su pod oznakom "hitno" emitovale vest o prvim nezvaničnim procenama o ishodu referenduma u Crnoj Gori, prenoseći da su birači glasali za nezavisnost te republike, javlja Beta.
Agencija Frans pres ranije je izvestila o zatvaranju birališta, navodeći da bi nezavisnost, ukoliko bi ta opcija pobedila, označila kraj Jugoslavije od koje su se ostale republike - Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija - odvojile tokom ratova devedesetih godina i pojavi još jedne male države na tlu uzburkanog Balkana.

AFP takođe prenosi da nije bilo nereda za vreme održavanja referenduma i pominje izuzetno veliku izlaznost.

Rojters takođe prenosi da je okončana zajednica Crne Gore sa Srbijom i dodaje da je u Crnoj Gori počelo slavlje uz vatromet. Agencija je u prethodnim izveštajima javila da je, uoči početka glasanja, bilo gotovo sigurno da će opcija za nezavisnost ojačati nakon referenduma.

Rojters piše da će "razvod imati malo praktičnog efekta", budući da republike već imaju različite zakone, politiku i valutu, a zajedničku samo odbranu i diplomatiju.
Radio Glas Amerike izvestio je takođe o zatvaranju birališta u Crnoj Gori prenoseći podatke o velikom odzivu birača i ocene posmatrača da je referendumski proces protekao u "najboljem redu" i da su u poslednjih sat i po zabeležene samo "minorne nepravilnosti".

Britanski Bi-Bi-Si uz podatke o "neuobičajeno visokom" odzivu birača izveštava o atmosferi u kojoj je proteklo izjašnjavanje i ukazuje da bi glasovi iz dijaspore mogli da odluče ishod referenduma.

Španska agencija EFE navodi da bi odziv birača mogao dostići i rekordnih 90 odsto i ukazuje da postoji izvestan strah da će rezultati referenduma biti u "sivoj zoni", između 50 i 55 odsto glasova za nezavisnost.


vesti po rubrikama

^politika

REFERENDUM : (Nezvanično) Crna Gora izglasala nezavisnost
REFERENDUM : U Pljevljima haotično stanje
REFERENDUM : U Boki zamalo sukobi pristalica dva bloka
REFERENDUM : Samardžić: Vlada Srbije ne žuri
REFERENDUM : Đukanović: Čestitam vam nezavisnost
REFERENDUM: Čestitke i uzdržanost
REFERENDUM:Vest pod oznakom hitno otišla u svet
REFERENDUM: Procenti na crnogorskom referendumu pretvoreni u kvote
REFERENDUM: Džaba glasanje, većina je za SCG
REFERENDUM: Za nezavisnu Srbiju 92 odsto
 


     


FastCounter by LinkExchange