GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 22. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Reagovanja iz Srbije posle prvog rezultata Cemija i Cesida da je izglasana nezavisnost

Čestitke i uzdržanost

DHSS i G 17 prvi čestitali Đukanoviću na pobedi. Nikolić (SRS): Sad u borbu za ponovno ujedinjenje. Dačić (SPS): Referendum je potpuno neregularan

BEOGRAD - Da dok jednom ne smrkne drugom ne svane, prvi su potvrdili G17 i DHSS koji su sinoć brže-bolje, posle prvog nezvaničnog rezultata Cemija, pohitali da čestitaju Milu na pobedi ali ne samo iz kurtoazije već da bi crnogorsku nezavisnost iskoristili za samopromociju. Nezavisna Crna Gora ostvarila je njihova predizborna obećanja da će Srbija biti nezavisna.

- Sve čestitke idu Milu Đukanoviću i crnogorskom narodu kojem želimo srećan put u Evropu. Ovo je, međutim, i moralna pobeda naše stranke mada ona nije osvojena onako kako je trebalo - odlukom srpskog naroda u Srbiji, poručuje Vladan Batić i dodaje da srpskoj vladi, koja nije učinila ništa da Srbija postane nezavisna, preostaje samo da podnese ostavku i da raspiše izbore za ustavotvornu skupštinu. Prema njegovim rečima, Vlada bi počinila pravno nasilje ako bi Srbija preuzela poslove kao što je odbrana i diplomatija, a da se prethodno ne donese Ustav.

- U budućnosti, Crna Gora je pobednik koji će bolje proći jer će brzim tempom u Evropu, a Srbija ostaje u živom blatu i problemima, ocenjuje Batić.

I predsednik Građanskog saveza Srbije, Nataša Mićić, smatra da bi Vlada Srbije prva trebalo da prizna nezavisnost Crne Gore. Međutim, Petrović upozorava da predsednik Srbije Boris Tadić, po Ustavu Srbije, treba da preuzme komandu vojske i spoljne poslove.

BEĆKOVIĆ NE VERUJE

Matija Bećković kratko je prokomentarisao za Glas:
- Ne verujem u saopštenje Cesida. Pre verujem da je reč o pokušaju kidnapovanja Crne Gore i još ćemo da vidimo da li će im to uspeti.
Istog mišljenja je i Slavenko Terzić iz Pokreta za evropsku Srbiju i Crnu Goru.
- Apsolutno ne verujem u rezultate, verujem da je ovo deo unapred pripremljenog scenarija, neka vrsta propagandnog rata i proglašenje pobede pre brojanja glasova. Evropa snosi veliku odgovornost da spreči ovu vrstu manipulacije i verujem da separatisti neće uspeti u svojoj nameri - rekao je Terzić za Glas.

- Bilo bi loše da bilo ko u Srbiji odluči da napravi ustavni udar, što ne bi ni prošlo. Moraćemo u Srbiji da donesemo odgovarajuće propise i da jasne ustavne odredbe pretočimo u život, kaže Petrović.

U G17 su odlučili da pre veselja ipak sačekaju zvanične rezultate, ali nisu krili zadovoljstvo što je, makar i odlukom građana Crne Gore, Srbija posle 90 godina postala nezavisna. Time je ostvareno jedno od šest obećanja iz predizborne kampanje G17, kaže Ivana Grbić, portparol te stranke.

S druge strane, socijalisti tvrde da je rezultat referenduma potpuno neregularan jer je, kako kažu, posledica dugogodišnje kampanje protiv Srbije. To je bila borba na život i smrt, smatra Ivica Dačić i ocenjuje da se nije moglo mnogo uraditi da kampanja bude više fer. Posredi je, kaže Dačić, slična prevara kao što je bila DOS-ova i lažno obećanje da će tako svima biti bolje.

- U Crnoj Gori se živelo loše ne zbog Srbije, već zbog njihovih problema koji nisu nestali sa referendumom, kaže Dačić i dodaje da je ishod referenduma kraj jednog procesa koji je počeo 1990. godine, s tim što će "tema Kosova biti još teža".

Tomislav Nikolić (SRS), ne sumnjajući da su preliminarni rezultati Cesida i Cemija tačni, još sinoć je upozorio da "SRS od sada postoji da bi se Crna Gora i Srbija ponovo ujedinile". Pa, ipak, on je sadašnjem rukovodstvu Crne Gore poručio da zaborave na Srbiju. Nervin Bejtović ispred Liste za Sandžak je preliminarne rezultate ocenio kao tek paušalne procene čime je opravdao to što njegova opcija ne želi da se izjasni o crnogorskoj nezavisnosti. Ispred SPO, Srđan Srećković je, uz ogradu kao i prethodnici da treba sačekati zvanične rezultate, poželeo Crnoj Gori sreću, a Srbiji poručio da je trenutak da razmisli o obnovi svoje državnosti. Ne skrivajući iznenađenje, potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski kaže da je očekivala da blok za zajedničku državu odnese "tesnu" pobedu ali da "Srbija ovim rezultatom ništa ne gubi, sad zna na čemu je i može da se okrene ostvarivanju svijih ciljeva".

E. G.


vesti po rubrikama

^politika

REFERENDUM : (Nezvanično) Crna Gora izglasala nezavisnost
REFERENDUM : U Pljevljima haotično stanje
REFERENDUM : U Boki zamalo sukobi pristalica dva bloka
REFERENDUM : Samardžić: Vlada Srbije ne žuri
REFERENDUM : Đukanović: Čestitam vam nezavisnost
REFERENDUM: Čestitke i uzdržanost
REFERENDUM:Vest pod oznakom hitno otišla u svet
REFERENDUM: Procenti na crnogorskom referendumu pretvoreni u kvote
REFERENDUM: Džaba glasanje, većina je za SCG
REFERENDUM: Za nezavisnu Srbiju 92 odsto
 


     


FastCounter by LinkExchange