GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako da s tinejdžerom pričate o seksu, a da vam ne bude neprijatno

Verovatno vas ne oduševljava ideja da sa svojim detetom, koje je tinejdžer, započnete priču o seksu. Ali, radi njegovog zdravlja i dobrobiti, morali biste da načnete i ovu temu, i to otvoreno i pošteno. Da biste to uradili na najbolji način, pogledajte šta vam savetuju stručnjaci.

Recite da je seksualnost pozitivna stvar. Iako je je to verovatno najteže izjaviti pred sinom ili ćerkom na pragu prve strasti i ljubavi. Ako seks označite kao nešto negativno, i kažete "Ne čini to", dete će vas u svojim mislima jednostavno "isključiti".

Ne uskraćujte ni dečaku podrobnije informacije. Istina, s devojčicama je lakše zapodenuti razgovor o seksualnosti, jer povod za to može da bude menstruacija. Roditelji su obično mnogo zbunjeniji kada sa svojim sinom treba da popričaju o mokrim snovima. Otuda ne iznenađuje što istraživanja pokazuju da devojčice više znaju o svom telu i seksualnom nagonu nego dečaci.

Definišite seksualna iskustva kao nešto u čemu postoji postupnost. Objasnite detetu da se fizička privlačnost prvo manifestuje kroz osmeh, pa zatim poljubac, i tek potom kroz razne vrste dodirivanja i polni odnos. Kažite mu da ne mora da "protrči" kroz prve faze, i da može da se zaustavi kad god to poželi. Usput se raspitajte da li se "obavezni redosled" iz vremena vaše mladosti i dalje poštuje (ono da najpre ide ljubljenje, onda maženje iznad struka, i najzad dodiri ispod struka).

Zapamtite da su devojčicama i dečacima potrebne različite instrukcije. Vaša ćerka, na primer, mora da zna da momka treba da gleda pravo u oči ako hoće da kaže "ne", i da ovu reč treba da izgovori čvrstim glasom. Skrenite joj pažnju da ne sme da ćuti ili gleda u stranu ako joj nešto ne prija, jer bi to moglo da bude pogrešno protumačeno. A sina upozorite da je za sve potreban devojčin jasan pristanak, i da u protivnom ona može da ga optuži za silovanje ili seksualno zlostavljanje.

Pažljivo slušajte komentare vašeg deteta. Jer, svaka generacija ima drugačiji sistem vrednosti i pristup seksu. Sigurno se živo sećate šta su vaši roditelji šezdesetih ili sedamdesetih godina mislili o slobodnoj ljubavi.
Razjasnite mu kakve opasnosti prete od oralnog seksa. U današnjoj kulturi, on je prihvaćen kao uobičajeno i konvencionalno iskustvo. A budući da su tinejdžeri svesni postojanja side, i svuda slušaju da treba koristiti kondome, neki od njih se odlučuju za oralni seks, verujući da je on bezbedniji. Zato obavezno naglasite detetu da se HIV i polne bolesti prenose preko svih telesnih tečnosti.

Navedite tipične razloge za stupanje u seksualne odnose. Pomenite ljubav, pritisak mladića ili devojke, pritisak vršnjaka, gubljenje inhibicija posle uzimanja alkohola ili neke droge. Upravo ovo mesto u razgovoru je najpogodnije da detetu "ubrizgate" svoje vrednosti. Diskretno mu pokažite šta vi smatrate pravim vremenom i razlogom za ovakav korak.
Istaknite da seks ima emocionalne posledice. Da je reč o fizičkoj potrebi, ali da je ona povezana s emocijama. Ne propustite da kažete da seks spada u najlepše doživljaje, i da se zahvaljujući njemu stvaraju duboke veze među ljudima. Ali recite, takođe, da ih on čini ranjivijim. Da nešto što počne kao neobavezna zabava može čoveku da slomi srce.

Ne dozvolite bračnom partneru da se "izvuče". Dečacima je potrebno da im otac objasni šta je na ovom planu primereno, a šta ne. Ali samo majke mogu da im demistifikuju žene. Kao što samo očevi mogu da "objasne" muškarce svojim devojčicama.

Priredila S. Prokić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

horoskop za subotu
Počeli ste da se zabavljate s nekim, ali vas užasava da vas vidi u pravom svetlu
Kako da s tinejdžerom pričate o seksu, a da vam ne bude neprijatno