GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kruševački Centar za socijalni rad i hranitelji brinu o napuštenim mališanima

Ubeđuju majke da uzmu svoju decu

U 48 hraniteljskih porodica, od kojih su čak 22 u Kruševcu, zbrinuto je dvadeset petoro dece od kolevke do sedmog razreda osnovne škole, jedna beba je vraćena majci, a druga je na istom putu

KRUŠEVAC - Nepoznati par supružnika traži da usvoji devojčicu staru tri godine, a u telefonskom razgovoru radnik Centra za socijalni rad Kruševca nudi im dečaka od pet godina. Tako počinje priča o napuštenoj deci, koja se iz Zvečanske u Beogradu, gde su doneti kao bebe, posle izvesnog vremena uglavnom vraćaju u mesto rođenja. U Zvečanskoj ostaju bolesna i deca starijeg uzrasta koja ne žele da se vrate. Obično su to deca bez očinstva, napuštena u porodilištima u mestu odakle su im majke, ali se dešava i da se dete rodi u Beogradu, a majka mu je u Kruševcu ili nekom drugom mestu.

Dunja prava hraniteljka
Centar za socijalni rad motiviše majku da preuzme svoje dete, a ako ona to neće, na scenu, preko tima u kome su pedagog, psiholog, lekar i pravnik, stupaju hranitelji i usvojitelji. Do pre tri godine taj posao je prepuštan uglavnom domovima bez roditeljskog staranja. Sada ti domovi, kao što je "Jefimija" u Kruševcu, dobijaju drugu ulogu.

DETE MORA DA ZNA ISTINU O SVOM POREKLU

- Do sada se o napuštenoj deci dosta pričalo, ali se i mnogo toga krilo od javnosti. Po novom Zakonu, hranitelji su dužni da deci koju su uzeli na čuvanje,saopšte pravu istinu o njihovom poreklu. O tome se više ne sme ćutati. Dete mora da zna svoj identitet kako kasnije ne bi dolazilo do problema. Usvajanje dece je neraskidiv proces. Onaj koji usvaja dete postaje zakonski roditelj. U proseku, u regionu se godišnje usvoji po dvoje-troje dece. Ove godine na putu je za usvajanje još troje dece s nepoznatim očinstvom. Saglasnost za usvajanje deteta mora da da njegova majka, ali to mogu da učine i bračni parovi - objašnjava pedagog Slađana Čabrić.

- Po novom Zakonu, od jula 2005, svi hranitelji i usvojitelji dece moraju da prođu obuku Centra, a da bi dobili dete na čuvanje ili usvajanje, moraju da dobiju "procenu". Od januara 2004. do danas u regionu imamo 48 hraniteljskih porodica. Najviše ih ima u Kruševcu - 22, i u Varvarinu i Ćićevcu 15. Sve su te porodice uzele na čuvanje uglavnom po jedno dete. Iz Zvečanske smo ovde zbrinuli dve bebe, jedna je vraćena majci, a druga čeka pravno rešenje porodičnog statusa i moguće je da ode na usvajanje. Velika je stvar da dete napusti Zvečansku i bude u porodici - priča Slađana Čabrić, pedagog Centra i koordinator Regionalnog tima za hraniteljstvo napuštene dece.

- Devojčica koju smo vratili majci rođena je u septembra 2005, a dečak rođen u novembra 2005. na putu je ka rešenju svog budućeg statusa. I o jednom i o drugom detetu po povratku iz Zvečanske,brinula je u Đunisu hraniteljica Dunja Delev. Ona je spremna da prihvati još jednog dečaka od 11 meseci - priča Slađana.

Psiholog Centra za socijalni rad u timu za hraniteljstvo dece LJilja Lukić kaže da je Dunja Delev prava hraniteljica.

- Dunja je jedna, zaista, skromna, ali topla osoba, koja ima bogato iskustvo. Odgajila je svoje unučiće i prihvatila je da u svojoj porodici čuva napuštenu decu najnižeg uzrasta. NJena životna priča je vrlo složena i za osoblje Centra, ali je činjenica da je ona autentično motivisana za negovanje i razvoj dece. Dunja čuva decu, ne "svojata" ih. Bilo je jako lepo kad je majci pri preuzimanju bebe rekla kako da joj promeni pelene i kako da brine o njoj - kaže LJiljana Lukić.

U 48 hraniteljskih porodica smešteno trenutno 25-oro dece, od novorođenčeta do sedmog razreda.

Uskoro i udruženje
- Četvoro male dece smešteno je u Brusu. Dve sestrice iz Aleksandrovca primila je hraniteljica Slađana Vuković iz Brusa. Ona ima i svoje dvoje odrasle dece. Dvoje romske dece iz Kruševca preuzela je hraniteljska porodica Jasmine Delić. Tendencija je da se broj hraniteljskih porodica povećava, ali ima i dece koja i dalje ostaju u institucijama kao što je Zvečanska - nastavlja Slađana.

Ona i njena koleginica LJiljana Lukić kažu da je u pripremi formiranje Udruženja hranitelja, koje bi na nivou regiona samostalno brinulo o napuštenoj deci, kontaktiralo s hraniteljima i usvojiteljima, ali i radilo na motivaciji roditelja da preuzmu svoju decu.

R. Barjaktarević


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Kruševački Centar za socijalni rad i hranitelji brinu o napuštenim mališanima
Paraćinski bioskop ne pamti manje interesovanje publike
Nove cene usluga JKP Vodovod i kanalizacija
Gradonačelnik Kragujevca očekuje ostavku gradskog ombudsmana
Skupština juče rešila problem izgradnje autobuske stanice
   


     


FastCounter by LinkExchange