GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


LJubica Babić (39) iz Tavnika kod Kraljeva osumnjičena za čedomorstvo

Ubila dete zbog straha od brata

LJubica policiji priznala da se porodila bez ičije pomoći, ali da je beba rođena mrtva. Rekla je da je dete zakopala u dnu imanja, na nekom đubrištu. Na istovetan način ubijena je i njena prva beba

KRALJEVO - Iako se posle prekjučerašnjeg policijskog saopštenja da je protiv Tavničanke LJ. B. (39) Opštinskom javnom tužilaštvu podneta krivična prijava zbog ubistva deteta pri porođaju, istražni organi još ne oglašavaju, nema dileme da se radi o LJubici Babić, rođenoj Podgorac, iz zaseoka Džemat, nedaleko od čuvenog manastira Voljavča. LJubica se, potvrđeno nam je u kraljevačkom porodilištu, nalazi na intenzivnoj nezi ovog odeljenja, a njeno zdravstveno stanje je, usled obilnog krvarenja pri porođaju i infekcije, veoma ozbiljno.

Policija sumnjiči LJubicu da se 21. aprila ove godine tajno porodila, ugušila bebu, a zatim je zakopala na porodičnom imanju.

- Za čedomorstvo u Tavniku smo saznali tragajući za majkom bebe ostavljene i pronađene u Progorelici krajem prethodnog meseca. Razgovarajući s meštanima iz okolnih sela saznali smo da je neko dojavio kako je iz Tavnika nestala LJubica Babić. Saznali smo da se nalazi u kraljevačkom porodilištu. Kada smo otišli kod nje, priznala nam je da se porodila bez ičije pomoći, ali da je beba bila mrtva. Rekla je da dete zakopala u dnu imanja, na nekom đubrištu. Otišli smo u Tavnik i pronašli to mesto - ispričao nam je sagovornik iz kraljevačkog SUP-a.

Javnost je šokirana i činjenicom da ovo nije prvo LJubičino čedomorstvo. Pre desetak godina ona je bila udata za izvesnog Savu Babića iz sela Bukovice kod Kraljeva. Na gotovo istovetan način ubijena je njihova beba, a Sava je na suđenju preuzeo krivicu na sebe i odležao trogodišnju zatvorsku kaznu.

U Džematu o LJubici niko ne želi da priča. Kažu da se radi o intelektualno "zapuštenoj" osobi. Posle razvoda ona se vratila u Tavnik i živi s roditeljima i bratom.

- Čudni su to ljudi. Preki, nasilni, nemoralni. Uđu u tuđu šumu i poseku koliko im treba. Prijavljivali smo ih hiljadu puta i opet ništa. Hoće da se potuku. Ne bih ti reko da tamo ideš - posavetovao nas je jedan Tavničanin.

Ovaj kraj na obroncima Kotlenika poznat je, inače, po incestima. To se, naročito, odnosi na uzvišenije delove sela Miločaja, Lađevaca, Obrve... Više nego u drugim selima ovde ima retardiranih mališana, rođenih nakon polnih odnosa među bliskih rođacima.

- Dugo godina sam radila u lađevačkoj osnovnoj školi. Gradsko sam dete, nije mi bilo jasno otkud toliko blago retardirane dece u ovom kraju, dok mi nisu rekli da su incesti, naročito u Gornjim Lađevcima, veoma česti - ispričala nam je jedna penzionisana nastavnica srpskog jezika iz Kraljeva.

Ko je otac deteta tavničke čedomorke, utvrdiće istražni organi. Policajci svedoče da im je rekla kako je dete "sakrila zbog straha od strogog brata".

Tekst i foto: M. Milišić


vesti po rubrikama

^hronika

U aleksinačkom selu Tešica u naselju Cenićeva mala ostavljeno novorođenče
Glavašu sude u Zagrebu?
LJubica Babić (39) iz Tavnika kod Kraljeva osumnjičena za čedomorstvo
Advokati znaju gde je Radulović, ali neće da kažu
Aleksandar Slijepčević (15) ubijen juče na Karaburmi
Višestrukim ubicama ukupno 45 godina robije