GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glavašu sude u Zagrebu?

Povodom pokretanja istrage o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Osijeku tokom 1991. i 1992, za šta je glavni osumnjičeni Branimir Glavaš, prvi čovek ovog grada za vreme ratnih sukoba, Glas od danas objavljuje imena 202 srpska civila ubijen u Osijeku. Hrvatsko državno tužilaštvo sumnjiči Glavaša da je direktno odgovoran za ubistvo nekoliko civila srpske nacionalnosti, kao i zlostavljanje više osoba srpske nacionalnosti u garaži gradskog sekretarijata odbrane u Osijeku. Glavaš se dovodi u vezu i sa zločinima u Paulin Dvoru, Sarvašu, na obali Drave i kod Crvene vojarne.

Glavni državni tužilac Mladen Bajić uputio je juče predsedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu zahtev u kom traži saglasnost da se postupak protiv Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991, te Krunoslava Fehira, svedoka i neposrednog počinitelja zločina, vodi u Zagrebu.

Kao osnovni razlog u obrazloženju se navodi sumnja da bi osječko pravosuđe Glavašu moglo suditi objektivno i nepristrasno. Sabor je juče pre podne Državnom tužilaštvu poslao odluku da je Glavašu skinut zastupnički imunitet. Hoće li tražiti da se Glavašu odredi pritvor, u Državnom tužilaštvu još nisu odlučili. Bajić je u stalnom kontaktu s načelnikom osječke policije Vladimirom Faberom, i to naročito nakon što se "podigla temperatura" uoči i tokom saborske rasprave o skidanju imuniteta Glavašu, piše Jutarnji list.

A. S.


vesti po rubrikama

^hronika

U aleksinačkom selu Tešica u naselju Cenićeva mala ostavljeno novorođenče
Glavašu sude u Zagrebu?
LJubica Babić (39) iz Tavnika kod Kraljeva osumnjičena za čedomorstvo
Advokati znaju gde je Radulović, ali neće da kažu
Aleksandar Slijepčević (15) ubijen juče na Karaburmi
Višestrukim ubicama ukupno 45 godina robije