GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Meštani sela Šuljkovac, nadomak Jagodine, moraju da se sele sa svojih imanja

Svake godine potonu za pola metra

Tri porodice dobile su rešenje o rušenju kuća i već su se iselile, a u pojedinim domaćinstvima nestalo je osamdeset ari dvorišta

JAGODINA- Zbog klizišta u selu Šuljkovcu nadomak Jagodine, tri porodice čije kuće više nisu sigurne za stanovanje već su se iselile, dok Mileta Urošević, koji je od Opštinske komisije takođe dobio rešenje za rušenje kuće, kaže da neće da se iseli, jer nema kud.

ON PRAVI, VODA NOSI

- U poslednjih pet godina deset puta su dolazili iz Elektrodistribucije da produže kabl za struju, jer moja kuća neprestano klizi. Stalno pravim drvenu branu na Belici, ali čim voda nadođe, odnese po neki njen deo. I ja opet pravim, voda odnosi, a kuće neprestano klize- očajan je deda Mileta.

- Od februara kada je klizište krenulo, celokupno zemljište od škole, spustilo se do reke za 30 centimetara. Moj voćnjak ispod kuće samo što se nije survao u reku Belicu, a tu je zemljište bilo potpuno ravno. Iz glavne kuće počele su da ispadaju cigle, pa sam prešao u pomoćnu zgradu koja je do skoro bila čitava. Ali, sada su i njeni zidovi ispucali, a kad hodam po podu kao da idem nekim brdašcetom. Ostaću tu, pa šta mi Bog da- žali se Mileta.

Od 80 domaćinstava, čije se kuće nalaze na klizištu, posle deda Milete najugroženija je porodica Stanije Urošević, kojoj je klizište, praktično, "pojelo" 60 od 80 ari dvorišta.

- Kuća je počela da puca, a zbog sleganja sobe na spratu ne možemo više ni da otvorimo. Ovi iz Opštinske komisije i kad dođu, ništa ne mogu da nam pomognu. Obećali su da nam daju 30 hiljada dinara. Šta mi da radimo s tim parama?! Za manje od godinu dana kuća će završiti u reci. Odakle da podignemo novu, kada nas petoro živi samo od plate mog muža Miroslava. Šta je to osam hiljada dinara? Kada bi nam bar dali materijal za novu kuću- jada se Stanija.

Pored ogromnih raspuklina u zemljištu i cigala koje vire iz pojedinih kuća, posledice klizišta najbolje se vide na ogradama koje su popadale, a kapija deda Milete praktično se preklopila.

- Svi samo dođu, snime i odu. A pomoć nikako da stigne. Još su nam 1999. godine, kada je klizište krenulo zbog poplava, koje su srušile branu na Belici, obećali da će da urade branu na reci, a dobili smo samo materijalnu pomoć od oko pet hiljada dinara. Od tada tonemo po pola metra godišnje i niko ništa da uradi- dodaje Stanija.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Svake godine potonu za pola metra
U Kragujevac stiglo tek jedan odsto novca za klizišta
Stanovnici tri mesne zajednice rešavaju problem zagađenosti
Ribarska banja spremno dočekuje novu sezonu i posetioce iz celog sveta
Svakom odborniku po pet hiljada
Na mestu nekadašnjeg motela Lisine uveliko se radi
   


     


FastCounter by LinkExchange