GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Stiže sve više zahteva i za odlazak premijera

BEOGRAD - Zatvorena evropska vrata za Srbiju zbog neispunjenja haških obaveza kažu, tvrde mnogi, da je "odzvonilo" Vojislavu Koštunici i da bi morao da podnese ostavku na mesto premijera. Iako je juče otišao vicepremijer Miroljub Labus, to je nedovoljno, tim pre što lider G17 plus ovako radi na popravci svog rejtinga.

Zoran Živković, kome se prevremeno omakla premijerska fotelja, zatražio je ostavku Koštunice.

- Svi su se nadali da Koštunica zna nešto što drugi ne znaju. Možda je to tačno, ali građani Srbije nemaju nikakvu korist. Očekujem da Koštunica odnese ostavku - rekao je on, dodajući da ne očekuje pad vlade "pošto je ostao dobar deo kolača koji stranke treba da podele".

Iako vlada u kojoj je na Labusovom mestu nerado sedeo Čedomir Jovanović nije isporučila Mladića, predsednik LDP- a traži ostavku Koštunice. "Minimum onoga što Koštunica, Labus i Dinkić mogu da učine je da podnesu ostavke. Suspenzija pregovora s EU zahteva raspisivanje vanrednih izbora - navodi se u saopštenju LDP-a. Isti poziv Koštunici uputio je i Bojan Kostreš, čelnik Skupštine Vojvodine jer, "Srbija više nema ni vremena ni snage za izolaciju, naročito ne zbog nečasnog oficira ili nesposobnog premijera". Građanski savez najavio je pokretanje kampanje za rušenje vlade, a preuzimanje odgovornosti zatražili su i SDU i DHSS.

Demokrate ne vide i ne misle da će se nešto veliko desiti.
- Labusova ostavka imaće smisla samo ukoliko poslanici G17 uskrate podršku vladajućoj koaliciji i time dovedu do vanrednih izbora - rekao je Đorđe Todorović, portparol DS-a. SPO se nije oglasio ovim povodom jer je juče popodne imao naprasnu sednicu Predsedništva stranke.

KOŠTUNICA: OGROMNA ŠTETA

Cela mreža pomagača Ratka Mladića je razotkrivena, on se sakriva sam i "pitanje je tehničke prirode da se otkrije mesto na kome se krije", naveo je juče premijer Vojislav Koštunica u saopštenju povodom odlaganja pregovora sa EU.
- Građani Srbije treba da znaju da je vlada učinila apsolutno sve što je u njenoj moći da Ratko Mladić konačno ode u Hag, istakao je premijer. Koštunica je ukazao i da je pridruživanje EU jedan od najviših prioriteta vlade, te da je jedini razlog što se pregovori odlažu to što Mladić nije u Hagu. Za sve bi bilo najbolje da i Ratko Mladić sledi primer ostalih oficira i ode u Hag, ocenio je Koštunica i dodao da skrivanjem bivši vojni lider bosanskih Srba "nanosi tešku štetu našim državnim i nacionalnim interesima".
- Odlaganje pregovora nanosi ogromnu štetu Vladi Srbije i našoj zemlji, i posle svih nevolja kroz koje smo prošli, znači novo gubljenje vremena u trenutku kada su nam, kao narodu i državi, svaki dan i nedelja više nego dragoceni, naveo je Koštunica.

Vladajuća struktura, međutim, ne misli na ostavke i ne traži krivce.

- Sve je učinjeno, i ja ne bih sad tražio ko je odgovoran - rekao je Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, dok Zoran Stojković, ministar pravde "ne zna ko bi mogao biti odgovoran", a Rasim LJajić tvrdi da nije trenutak za traženje krivca.

Ivica Dačić ne vidi razlog za odgovornost vlade jer je to trebalo da čini vlada Zorana Đinđića.

- U vreme Đinđićeve vlade Mladić je bio redovni posetilac svih javnih manifestacija u Beogradu - kazao je on i dodao da niko nije trebalo da podnese ostavku. Poslanik DSS-a Dragan Šormaz samo konstatuje: "Koštunica radi šta može i sigurno ne može više, a Labus sigurno ni toliko", a Miloš Aligrudić je ubeđen da vlada nikako nije ugrožena.

Radikali sada oklevaju sa iznošenjem stavova jer "čekaju da vide kakav se trik krije iza Labusove ostavke i kakav je dogovor napravljen", kako je rekao Aleksandar Vučić, uz napomenu "ovo nije ništa posebno", pošto je vlada imala većih razloga za ostavku.

Da je Labusova ostavka samo deo kampanje smatra analitičar Milan Nikolić.
- Očigledno je da ovim Labus politički manevriše jer propadanjem pregovora s Ratkom Mladićem, ako ih je i bilo, priča može krvavo da se završi, pa bi bilo dobro da se on skloni od svega toga. To je, u neku ruku, i predizborna kampanja, kojom Labus pokušava da izvuče što više koristi, a što manje štete - objašnjava on i dodaje da je G17 na vrlo niskim granama, te pokušava da spasi što se spasti da.

Inače, Okružno javno tužilaštvo u Beogradu proverava navode krivične prijave protiv Labusa, njegovog zeta Dušana Lalića, Mlađana Dinkića i Mladena Spasića, načelnika SBPOK-a, zbog sumnje da su sakrili srpski novac sa Kipra. Prijavu protiv njih podneo je u februaru Aleksandar Lojpur, advokat Sekule Pjevčevića, koji je Dinkića i kadrove G17 optužio da stoje iza njegovog hapšenja, kako bi se domogli Poštanske štedionice i sprečili objavljivanje dokaza o krađi para na Kipru.

E. G. J.


vesti po rubrikama

^politika

EU, kako se i očekivalo, odložila pregovore o pridruživanju SCG
Plan o decentralizaciji loš za Srbe
Podgorica nije odgovorna za nesaradnju s Hagom
Posle suspenzije pregovora sa EU, Miroljub Labus juče prelomio
Stiže sve više zahteva i za odlazak premijera
 


     


FastCounter by LinkExchange