GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Plan o decentralizaciji loš za Srbe

PRIŠTINA - Prištinski pregovarači će na današnjem, poslednjem sastanku posvećenom decentralizaciji u okviru pregovora o statusu Kosova u Beču, predložiti osnivanje osam novih opština, piše prištinski dnevnik Ekspres. Prištinski dnevnik Zeri, međutim, tvrdi da su pregovarači ostali pri formuli "tri plus jedna" nova opština, odnosno, predlogu da se formiraju opštine Gračanica, Ranilug i severna Kosovska Mitrovica, uz proširenje opštine Novo Brdo. Koji plan će albanski tim staviti na sto pred srpsku delegaciju, ostaje da se vidi, ali činjenica je da Srbi sa Kosmeta smatraju da u oba slučaja postoji "začkoljica" na štetu Srba.

Nebojša Jović, predsednik SNV Kosovske Mitrovice, kaže da je suština priče ustvari u tome gde će biti granice tih opština.
- Srbi neće ništa dobiti time ako se neko selo sa srpskim stanovništvom proglasi za opštinu, a kasnije mu se priključe i sela sa većinskim albanskim stanovništvom, što bi značilo da bi Srbi opet bili manjina i bez mogućnosti da zastupaju svoje interese - objašnjava Jović. On kaže da, bez obzira sa kojim planom albanska delegacija danas nastupi kako će se pitanje opština rešiti zavisiće od odluke o konačnom statusu pokrajine.

Prema pisanju albanske štampe prištinska delegacija je promenila početni stav da treba osnovati samo četiri nove opštine i povećala je njihov broj na osam, što prema Joviću nije dovoljno jer smatra da bi Srbi trebalo da imaju barem 15 samostalnih opština, koje bi i horizontalno i vertikalno bile povezane međusobno i sa Srbijom i gde bi Srbi zbog svoje bezbednosti mogli da imaju svoje komandire milicije i sudije.

Priština, pre današnjeg sastanaka u Beču, neće objaviti delove plana o opštinama kako se tvrdi, "iz strateških razloga", pošto smatraju da će tako ojačati svoju pregovaračku poziciju, prenosi Beta. Predlog za osnivanje osam novih opština usvojen je inače na predlog Kancelarije specijalnog izaslanika UN za status Kosova, Martija Ahtisarija.

B.R.


vesti po rubrikama

^politika

EU, kako se i očekivalo, odložila pregovore o pridruživanju SCG
Plan o decentralizaciji loš za Srbe
Podgorica nije odgovorna za nesaradnju s Hagom
Posle suspenzije pregovora sa EU, Miroljub Labus juče prelomio
Stiže sve više zahteva i za odlazak premijera
 


     


FastCounter by LinkExchange