GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mercedes CL 65 AMG, najbrži tjuner proizveden u Štutgartu

Drumska formula za bogataše

Mercedesov tjuner ogranak AMG predstavio je, kako kažu, najbrži serijski automobil na svetu, model "CL 65 AMG", koji ispod haube krije čak 612 konjskih snaga. Novi kralj u fabrici AMG-a svrstao je Mercedes pravu u osinjak, gde se nalaze "enco" i "porše karera GT". Svaka informacija o srcu ovog vozila ostavlja bez daha. Šta reći o vozilu sa obrtnim momentom od 1000 Nm, koji je retkost i za šlepere. Oznaka 65 jasan je znak da se radi o najjačem Mercedesu svih vremena jer se prethodni sinonim za snagu krio iza broja 63.

Kao i na svakom AMG-u, posebna pažnja je posvećena aerodinamici. Na zadnjem delu upadljive su četiri izduvne cevi i veliki diskovi koji se naziru kroz felne. Brzinomer graviran do 360 km/h. Zanimljivo je to da se sedišta ugrađuju prema stilu vozača. "Mercedes CL 65 AMG" pokreće V-12 agregat od šest litara, pojačan sa dve turbine. Agregat omogućava gotovo neverovatna međuubrzanja, snagu od 612 KS razvija pri 5300/min. Težak 2155 kilograma, do stotke dolazi za 4.4 sekunde, a u slučaju skidanja elektronske blokade (250km/h), CL 65 AMG bi jurio preko 300 km/h.

Snaga se prenosi uz pomoć AMG SPEEDSHIFT automatskog menjača sa pet stepeni prenosa, što je bila jedina razumna solucija sa momentom od 1000 Nm. Promena stepena prenosa takođe je moguća pomoću poluga iza obruča volana.

Za zaustavljanje ove "rakete" zadužena su osmoklipna klešta koja stiskaju diskove obima 390 mm spreda i 360 mm pozadi. Kočnice su svakako od kompozitnih materijala, kao u Formuli 1. Naravno, tu su i ABS, ASR, ESP i Brake Assist... Početna cena ovog modela je 200.000 evra.


vesti po rubrikama

^konjske snage

VOZILI SMO : Hjundai ulazi u krug najboljih
Mercedes CL 65 AMG, najbrži tjuner proizveden u Štutgartu
Rezultati najnovije studije u Virdžinija institutu u SAD
 


     


FastCounter by LinkExchange