GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ubijeni Vojislav Jekić imao razgranat biznis u RS

Tajni sastanci Jekića i Čumeta

Jekić je sa dvojicom braće bio suvlasnik šljunkare na 30 hektara u Republici Srpskoj, a nekoliko puta sreo se u Bijeljini sa LJubišom Buhom Čumetom, koji, navodno, asfaltira puteve u toj Republici

BEOGRAD - Ubistvo Vojislava Jekića (58) penzionisanog oficira srpske policije, bivšeg šefa lozničkog OUP-a krvavih devedesetih godina, ne prestaje da izaziva pažnju javnosti. Smaknuće je izvršeno drsko, usred dana, na ulici, pred brojnim svedocima. Žrtva je pogođena sa dva metka, prvi je bio smrtonosan, ali je, za svaki slučaj, ubica "overio" Jekića koji je već bio na zemlji još jednim hicem u glavu jer napadnuti nije smeo da preživi.

Penzionisani policajac je kobnog dana otišao do američke ambasade, da izvadi vizu, a prilikom uviđaja, u gepeku njegovog automobila navodno su pronađeni brojni dokumenti i video-kaseta, ali njihov sadržaj nije obelodanjen. Nije poznato sa kim je Jekić sedeo u kafiću, da li je to bio poslovni sastanak ili predah uz piće. Ubica je očigledno bio upoznat sa Jekićevim kretanjem što znači da je u napadu učestvovalo više osoba, kao i da je napadač imao logističku podršku, što govori da je u pitanju ozbiljna organizacija koja stoji iza ovog zločina. Likvidaciju policajca visokog ranga, makar i penzionisanog, ni u jednoj zemlji ne može da organizuje i izvede grupica kriminalaca.

Bez "žmurenja" bivšeg šefa lozničke policije ne bi bilo moguće da hiljade "golfova" opljačkani iz TAS-ovog fabričkog kruga u Sarajevu, završi u Srbiji, što je bio unosan posao za kriminalne grupe bliske tadašnjoj vlasti. Granično područje između Srbije i Bosne i Hercegovine poslednjih 15 godina je idealna zona za brojne kriminalne grupe koje se bave švercom svega i svačega, od ljudi i robe, do droge, oružja i kradenih vozila. Advokat koji je zastupao Jekića, Duško Tomić, izjavio je da je Jekić dosta dugovao, ali i da su njemu mnogi dugovali. Nije isključeno da su neraščišćeni imovinski odnosi među poslovnim partnerima na balkanski način, motiv ubistva bivšeg policajca. On se nekoliko puta sreo u Bijeljini sa LJubišom Buhom Čumetom, zaštićenim svedokom u postupku za ubistvo Zorana Đinđića. Moguće je da je Jekić, koji je sa dvojicom svoje braće bio suvlasnik šljunkare na 30 hektara u Republici Srpskoj, poslovao sa Buhom čije preduzeće "Difens roud", navodno, asfaltira puteve u toj Republici. Jekić je, kako saznajemo, ranije vodio više poslova u Bijeljini i okolini, iznajmljivao je i benzinske pumpe, a po pravilu na tuđe ime.

Vojislav Jekić se u nekim medijima spominje i kao važan svedok za Hag. Bio je upoznat sa mnogim krvavim događajima sa bosanske strane Drine. Špekuliše se da je upravo saznanje o događajima u Zvorniku u aprilu 1992. godine moglo koštati Jekića glave. On je navodno poslao i izveštaj u kojem se pominje i nedavno uhapšeni Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan.

Jekić je bio važan za proces optuženima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. On je bio upoznat sa kretanjem optuženih od zločina u "Interkontinentalu" do Loznice, sretao se i pričao sa njima. Jekić je postao krunski svedok optužbe, čijom pričom su popunjene mnoge praznine u istrazi, a samim tim i u optužnici. Branilac prvooptuženog Dobrosava Gavrića, advokat Veljko Delibašić, izjavio je da je i odbrana izgubila nestankom Jekića jer su želeli da mu postave brojna pitanja. Policija je proverila alibi optuženih u ovom slučaju i svi su u vreme zločina bili uredno u svojim mestima boravišta.

Miloš Ž. Lazić


vesti po rubrikama

^hronika

Nekadašnjem komandantu odbrane grada Osijeka ukidaju poslanički imunitet
Ubica dve žene svedoči o ratnim zločinima "Vukova" u Sisku
Ubijeni Vojislav Jekić imao razgranat biznis u RS
Bombom razneo suprugu, pa sebe
Nezapamćena tragedija u selu Glogovac kod Jagodine
Otac pušten iz zatvora da sahrani decu