GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ubica dve žene svedoči o ratnim zločinima "Vukova" u Sisku

ZAGREB - LJuban Zorić, poznat i kao Mirko Marjanović, sa nadimkom Grančica, koji je 26. aprila u selu Banski Grabovac kod Petrinje ubio Miru Lukačević i njenu trudnu kćerku Mariju, doseljene iz Bajmoka kod Subotice, svedočiće o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima tokom rata u Hrvatskoj. Iako je Zorićev advokat Ivan Rafaja izjavio da će tražiti psihijatrijsko veštačenje njegovog klijenta, nezvanično se saznaje da je Zorić u izjavi datoj istražnom sudiji rekao da je spreman da svedoči o ratnim zločinima, pošto mu je predočena mogućnost da ga, pored optužnice za dvostruko ubistvo, čeka i optužnica za ratne zločine. Zorić je navodno rekao da "neće sam u bajbok, ako ne dobije zaštitu" od svojih mentora.

Zorić, koji se u vreme rata u Hrvatskoj zvao Mirko Marjanović, bio je pripadnik specijalne policijske jedinice "Vukovi" i mnogi u Sisku i okolini su ga povezivali sa misterioznim nestancima I ubistvima Srba tokom 1991. i 1992. Za Zorićevog zaštitnika važio je njegov ratni načelnik i nekadašnji HDZ-ov župan Sisačko-moslavačke županije Đuro Brodarac, poznat po žestokim napadima na na novu vlast u ovoj županiji zbog uključivanja srpskih stranaka u vladajuću većinu.

Iako Zorićeva majka tvrdi da je njen sin retardiran od rođenja, Grančica je bio aktivni policajac, a sada se pojavljuju tvrdnje da je falsifikovao školsku diplomu na osnovu koje se zaposlio u policiji. Hrvatski Jutarnji list objavio je detalje zdravstvenog pregleda LJubana Zorića iz 2005. godine.

U nalazu stoji da je Zorić oboleo od posttraumatskog sindroma, da najviše voli samoću i da već četiri godine živi u šumi sa 36 mačaka. Lekari su preporučili hospitalizaciju, a Zorić je i pored toga bio Slobodan i imao dozvolu za posedovanje čak 68 komada oružja.

N. Č.


vesti po rubrikama

^hronika

Nekadašnjem komandantu odbrane grada Osijeka ukidaju poslanički imunitet
Ubica dve žene svedoči o ratnim zločinima "Vukova" u Sisku
Ubijeni Vojislav Jekić imao razgranat biznis u RS
Bombom razneo suprugu, pa sebe
Nezapamćena tragedija u selu Glogovac kod Jagodine
Otac pušten iz zatvora da sahrani decu