GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nekadašnjem komandantu odbrane grada Osijeka ukidaju poslanički imunitet

Glavaš uskoro u zatvoru zbog ubistva Srba

Iz krugova bliskih istrazi Večernji list saznaje da se osim ubistava dvojice Srba, istraga protiv Glavaša proširuje i na zlostavljanja u Crvenoj vojarni

ZAGREB - Državno tužilaštvo zatražilo je od Sabora 25. aprila skidanje imuniteta i odobrenje za pokretanje krivičnog postupka protiv Branimira Glavaša, nezavisnog poslanika u Hrvatskom saboru i nekadašnjeg komandanta odbrane grada Osijeka, zbog optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Imunitet bi se Glavašu trebao oduzeti početkom iduće nedelje, piše Jutarnji list. Vest o pokretanju postupka protiv njega objavio je juče predsednik Sabora Vladimir Šeks, njegov nekadašnji stranački kolega i prijatelj, a od izbacivanja Glavaša iz HDZ-a, pre tačno godinu dana, jedan od najljućih političkih protivnika.

POVEZAN SA TRI RATNA ZLOČINA

Ime Branimira Glavaša pominje se u vezi sa tri ratna zločina koja su se desila za vreme rata 1991, dok je on bio komandant odbrane grada. Prvi zločin se desio tokom jeseni u selu Sarvaš, gde je ubijeno osam srpskih civila, čija su tela odvezena kamionom u nepoznatom pravcu. Drugi se desio u decembru 1991. godine na obali reke Drave, gde je metkom u potiljak ubijeno osam muškaraca i jedna žena, a za ovaj zločin postoji i očevidac koji je streljanje preživeo i dao detaljan iskaz policiji. Treći, i najveći zločin desio se 11. decembra u Paulin Dvoru. Tamo su u jednoj kući hrvatske snage ubile 18 Srba i jednog Mađara, mahom starce i starice čiji je identitet poznat. Krunski svedok protiv Glavaša je Krunoslav Fehir, bivši pripadnik hrvatskih snaga, koji je priznao da je ubijao srpske civile po naređenju Branimira Glavaša. Fehir je posle priznanja dobio status zaštićenog svedoka.

N. Č.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, osječka policija je još pre dva meseca zaokružila priču o dugo zataškivanim ubistvima i Državnom tužilaštvu uputila izveštaj u kojem je, smatrali su, ima dovoljno elemenata za podizanje optužnice. Prema izvoru iz istrage, Glavaša za umešanost u ubistva direktno tereti najmanje osam svedoka, među kojima i neke žrtve čiji su iskazi uzeti u Srbiji. Tako je policijska istraga, posle punih 15 godina nakon sumnjivih nestanaka srpskih civila, rezultirala krivičnom prijavom. Već sada, neki poput Ante Đapića, procenjuju kako će to biti jedan od najtežih slučajeva u praksi Državnog tužilaštva samostalne Hrvatske.

Glavaš je punih 15 godina bio u samom vrhu državnih i vojnih struktura, ratni zapovednik Osijeka, zastupnik u Saboru, nekadašnji župan Osječko-baranjske županije i saradnik predsednika Tuđmana, ali i današnjeg šefa HDZ-a Ive Sanadera sve do razlaza. Glavaš je već u prvoj izjavi dao do znanja nekadašnjim kolegama kako neće tonuti sam. On u izjavi za Jutarnji list kaže da nije iznenađen jer mu je pre osam dana jedan visokorangirani oficir HV-a rekao da je čuo od Tomislava Ivića, šefa osječko-baranjskog HDZ-a, da će mu na sledećoj sednici Sabora Šeks ukinuti imunitet.

- Čuo sam i da će uskoro biti pokrenute istrage koje će obuhvatiti jednog generala i nekoliko istaknutih zapovednika iz Domovinskog rata- kaže Glavaš, zadržavajući sa sebe imena osoba kojih se to tiče. Hrvatska je država koju sam stvarao, za koju sam se borio i koju poštujem. Ponosan sam na svoje učestvovanje u ratu i stojim iza svih svojih postupaka tokom odbrambenih aktivnosti. Na isti bih način i danas branio svoju domovinu i nemam razloga stideti se svog ratnog puta jer sam ga časno odradio. I dalje stojim iza izjave kako je reč o politički montiranom procesu i nasilnom pokušaju rušenja vlasti u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji - kaže Glavaš i dodaje:

Večernji list piše da s obzirom na težinu krivičnog dela, Šeks pretpostavlja da će imunitet Glavašu biti ukinut. Budući da je reč o krivičnom delu za koje je predviđena zatvorska kazna duža od pet godina, zakon otvara i mogućnost da Glavaš odmah nakon ukidanja imuniteta bude pritvoren kako ne bi tokom istrage uticao na svedoke. Iz krugova bliskih istrazi Večernji list saznaje da se osim ubistava dvojice Srba, istraga protiv Glavaša proširuje i na zlostavljanja u Crvenoj vojarni. Istražitelji su već razgovarali s desetak svedoka u Osijeku i sedam u Beogradu, a posebno im je važno što su među svedocima koji terete Glavaša njegova dva bliska saradnika iz 1991.

Priredila: A. Savić


vesti po rubrikama

^hronika

Nekadašnjem komandantu odbrane grada Osijeka ukidaju poslanički imunitet
Ubica dve žene svedoči o ratnim zločinima "Vukova" u Sisku
Ubijeni Vojislav Jekić imao razgranat biznis u RS
Bombom razneo suprugu, pa sebe
Nezapamćena tragedija u selu Glogovac kod Jagodine
Otac pušten iz zatvora da sahrani decu