GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srbija ka Evropi može da izgubi korak i sa Albanijom

BEOGRAD - Zbog prekida pregovora sa EU, Srbija će imati manje stranih direktnih investicija, a pogoršaće se i odnosi sa međunarodnim finansijskim institucijama. Ipak, ovo je pre svega politički problem, a manje "ekonomski", rekao je ekonomista Vladimir Gligorov, komentarišući zamrzavanje pregovora sa EU. Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je "da ne očekuje nikakve kratkoročne negativne promene, ali sa stanovišta srednjeg i dugog roka bilo bi jako dobro da ova pauza bude što kraća".

Božidar Đelić, bivši ministar, ističe da će posledice po ekonomiju zavisiti pre svega od vremena na koji su rok pregovori odloženi. "Ako odlaganje potraje, to znači da će Srbija izgubiti korak, ne samo sa Rumunijom i Bugarskom, već i sa Makedonijom, Bosnom i Albanijom. Privrednici i investitori o zemlji donose zaključak na osnovu stepena do koga se stiglo u pregovorima sa EU i odnosima sa međunarodnim finansijskim institucijama, a Srbija je obustavila pregovore, i sa MMF-om nema novi aranžman, što znači da ne ispunjava nijedan uslov, a da ne govorim o drugim problemima poput KiM i Crne Gore", kaže Đelić.

KORIST OD ČLANSTVA

Veliko proširenje Evropske unije pre dve godine, prijemom deset novih članica mahom iz istočne i centralne Evrope, donelo je krupne ekonomske koristi starim i novim članicama, saopštila je juče Evropska komisija. Proširenje Unije podstaklo je ekonomski rast i trgovinu, a dovelo je i do povećanja investicija u deset novih članica, konstatuje Komisija. Prema izveštaju, firme iz starih članica investirale su u protekle dve godine ukupno 125 milijardi evra u poduhvate u novim članicama. Strane direktne investicije u regionu, koje su pre deset godina bile skromne, narasle su na oko 190 milijardi evra u 2004. godini.

Profesor Vladimir Vučković, smatra da Srbija ima više od 10 godina do članstva u EU i zato prekid nije tako strašan čin. "Kratkoročno, ovo daje negativan signal investitorima i povećava neizvesnost i nestabilnost u zemlji", kaže on. Doktor Jurij Bajec ponavlja da odlaganje pregovora sa stanovišta interesa stranih investitora nije dobra vest jer se stvara utisak da Srbija nije ozbiljna država i da data obećanja ne ispunjava. On smatra da je to loše jer su ukupne reforme vezane za priključivanje EU pa će svako odlaganje imati loš efekat.

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević ocenio je da je odlaganje pregovora sa EU udar na spoljnopolitički ugled zemlje, a time i na njen ekonomski imidž, prenosi Beta."Neki investitori, koji bi došli, neće doći, a neki koji su već došli mogli bi da odu. I te kako će se osetiti posledice svega ovoga, one neće doći za dva-tri dana nego posle nekoliko meseci ili godinu dana", kazao je Prokopijević. On je dodao da odlaganje pregovora nije najgora stvar i naglasio da bi prekid pregovora bio još gori, "što može uslediti ako se uskoro nešto konkretno ne desi".

S. J. - M. O.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Za srpsku "Trepču" samo veliki investitori
Diplomate po meri Mila i Vuka
Srbija i Crna Gora 55. na spisku neuspelih zemalja
U Srbiji je juče obeležen Svetski dan slobode medija
Za milionsku utaju samo prekor
Sa raspusta pravo na obustavu nastave
Od početka rada Otvorene carinske linije otkriveni prekršaji teški dva miliona evra
Naša deca piju kao Irci i Rusi zajedno
O građevinskim radnicima u Srbiji niko ne vodi računa
Ekonomisti upozorili na populizam ministra finansija
Srbija ka Evropi može da izgubi korak i sa Albanijom