GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Podaci Svetske zdravstvene organizacije o korišćenju alkohola kod nas - frapantni

Naša deca piju kao Irci i Rusi zajedno

Rezultati istraživanja Instituta "Milan Jovanović Batut" pokazuju da se više od 20 odsto mladih povremeno opija

BEOGRAD - Našu javnost je ovih dana šokirala vest da su dvojica devetogodišnjaka primljena u pedijatrijsku kliniku u Kragujevcu zbog trovanja alkoholom. Lekari u ovoj bolnici kažu da su u ovom kraju i ranije dešavalo da se deca napiju, pogotovu u vreme kada se rakija peče.Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije pokazuje da naša deca od 11 do 13 godina piju pivo dvostruko više od vršnjaka iz Irske, Izraela, Litvanije ili Rusije, a čak 10 puta više nego mladi u Finskoj. Rezultati istraživanja upozoravaju da nekontrolisano uzimanje alkohola kod dece ispod 15 godina ima negativne posledice na zdravlje i mladi postaju zavisni od alkohola.

ČEKAJU MIŠLJENJE NEUROLOGA

KRAGUJEVAC - Devetogodišnjaci koji su pre dva dana posle konzumiranja rakije primljeni na Dečju kliniku kragujevačkog Kliničkog centra osećaju se dobro. - Jedan od njih je juče otpušten sa odeljenja, a ukoliko ne bude posebnih zahteva neurologa, i drugi će danas da ide kući, izjavio je za Glas dr Zoran Igrutinović, dežurni lekar Pedijatrijske klinike. U kragujevačkom Centru za socijalni rad naglašavaju da je u sada najvažnije da su deca zbrinuta i da su dobila odgovarajuću lekarsku negu. "Stručni tim Centra je već zasedao i utvrdio aktivnosti koje će biti preduzete kako bi se pomoglo i deci i njihovim porodicama", izjavio je za Glas Momir Borić, v. d. direktora Centra za socijalni rad.

B. K.

Ovo možda i ne čudi jer se naša zemlja, prema potrošnji alkohola u litrima, nalazi na osmom mestu od ukupno 153 zemlje koje su učestvovale u istraživanju Svetske zdravstvene organizacije. Okruženi pivom, vinom, rakijom i drugim alkoholnim pićima, mališani iz radoznalosti, ali i po nagovoru starijih, kojima je zanimljivo dok se dete mršti na prvi gutljaj gorkog piva, vrlo rano počinju da piju. Nekada se to završava na jednoj čašici, a nekada mališani, kao ova dva devetogodišnjaka, završe u bolnici.

- Rezultati istraživanja Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Milan Jovanović Batut" pokazuju da više od 50 odsto mladih povremeno piju alkoholna pića, da se 20 odsto povremeno opija, a da sedam odsto redovno konzumira neko od alkoholnih pića. Kritične godine za početak uzimanja alkohola su od 10 do 13 godina, ali se ta granica smanjuje - upozorava dr Milica Šćekić iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije. Ona podseća da je u suzbijanju i prevenciji alkoholizma veoma važno sprovoditi zakone, promovisati zdravlje kroz kontrolu pristupačnosti alkoholnih pića. Važno zabraniti direktno ili indirektno reklamiranje alkoholnih proizvoda i osigurati da se nijedna forma reklamiranja ne usmeri na mlade.

U istraživanju koje je prošle godine radila Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, a finansirala Evropska unija, na uzrastu od 16 godina, pokazala su da je prosečna starost za prvo pijanstvo kod nas oko 14 godina. U anonimnoj anketi, čak devet odsto dečaka je navelo da su se prvi put napili u 11 godini, dok je četiri odsto devojčica navelo da su u istom uzrastu popile "čašicu više". Četvrtina dečaka i devojčica je kao godinu prvog pijanstva navela 14 godina, dok je 12 odsto dečaka i 20 odsto devojčica reklo da se prvi put napilo sa 16 godina.

Najmlađi pacijent Centra za porodičnu terapiju alkoholizma Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu bio je osmogodišnji mališan, koji je upućen u ovu ustanovu sa odeljenja za dečju psihijatriju.

- Dečak je imao sve znake zavisnosti od alkoholizma. U našu ustanovu došao je u pratnji majke i brata. Imao je i duge znake poremećaja ponašanja. Izbegavao je školu, boravio sa uličnim prodavcima i bio njihov "potrčko". Za uzvrat je od njih dobijao alkohol. Pio je dnevno po pet piva. Nažalost, samo dva puta je došao kod nas, a zatim je prestao sa terapijom - kazala je dr Vera Trbić iz Centra za porodičnu terapiju alkoholizma Instituta za mentalno zdravlje.

Ona podseća da u uspešno lečenje alkoholizma kod mladih moraju biti uključena oba roditelja i da je najvažnije da deca nastave sa redovnim školovanjem. Program odvikavanja traje šest nedelja u dnevnoj bolnici sa saradnicima, a zatim se nastavlja godinu do dve godine, jednom nedeljno.

S. Tanasić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Za srpsku "Trepču" samo veliki investitori
Diplomate po meri Mila i Vuka
Srbija i Crna Gora 55. na spisku neuspelih zemalja
U Srbiji je juče obeležen Svetski dan slobode medija
Za milionsku utaju samo prekor
Sa raspusta pravo na obustavu nastave
Od početka rada Otvorene carinske linije otkriveni prekršaji teški dva miliona evra
Naša deca piju kao Irci i Rusi zajedno
O građevinskim radnicima u Srbiji niko ne vodi računa
Ekonomisti upozorili na populizam ministra finansija
Srbija ka Evropi može da izgubi korak i sa Albanijom