GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Firmi koja je prekršila Zakon o nabavkama izrečena opomena

Za milionsku utaju samo prekor

Uprava za javne nabavke 2004. godine podnela prekršajnu prijavu protiv budžetskog korisnika i posle dve godine dobila informaciju o presudi

BEOGRAD - Srpsko pravosuđe još jednom se obrukalo jer je firmi koja je prekršila Zakon o javnim nabavkama izrečena samo opomena, saznaje Glas. Naime, Uprava za javne nabavke još krajem 2004. godine podnela je prekršajnu prijavu Opštinskom organu za prekršaje protiv budžetskog korisnika iz Niša. Razlog je što u nabavci za radove na objektu, vredne 20 miliona dinara, nisu definisali tenderski postupak, nisu imali kriterijume bodovanja, dok su dan po izboru izvođača zaključili ugovor bez zakonskog roka žalbe od osam dana.

- Ono što je najzanimljivije jeste da je sudija, aprila 2005. godine, konstatovao da je prekršen Zakon o javnim nabavkama u više tačaka. Međutim, on je u obrazloženju ove sramotne presude napisao da je ovakva "kazna" izrečena zato što im je ovo prvi put, što su budžetski korisnici i što nije bilo težih posledica. A poznato je da je ovaj zakon napravljen baš za budžetske korisnike kako bi se, na neki način, sprečile malverzacije, zloupotrebe i pribavljanje lične koristi sa novcem poreskih obveznika. Neverovatno je da, pored ionako malih kazni za kršenje ovog zakona koje si do 200.000 dinara, neko dobije samo opomenu. Pa svako ko napravi prekršaj, na primer, u saobraćaju, bude kažnjen novčano - kaže izvor Glasa.

On je rekao da su u Upravi za javne nabavke dobili informaciju o presudu pred kraj aprila ove godine, odnosno godinu dana od izricanja presude.
- LJudi iz Uprave su nemoćni jer nemaju ni pravo žalbe. A ovo je još jedan dokaz da se uskoro neće smanjiti naduvavanje cena nabavke od 20 odsto u javnom sektoru jer za tako nešto nema ni volje, ali očigledno ni pravde. A to je na godišnjem nivou, kako ste već pisali, pljačka od 300 miliona evra - kaže sagovornik Glasa.

Inače, tokom jučerašnjeg dana Glas je bezuspešno pokušavao da stupi u kontakt sa odgovornim sudijom.

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Za srpsku "Trepču" samo veliki investitori
Diplomate po meri Mila i Vuka
Srbija i Crna Gora 55. na spisku neuspelih zemalja
U Srbiji je juče obeležen Svetski dan slobode medija
Za milionsku utaju samo prekor
Sa raspusta pravo na obustavu nastave
Od početka rada Otvorene carinske linije otkriveni prekršaji teški dva miliona evra
Naša deca piju kao Irci i Rusi zajedno
O građevinskim radnicima u Srbiji niko ne vodi računa
Ekonomisti upozorili na populizam ministra finansija
Srbija ka Evropi može da izgubi korak i sa Albanijom