GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 04. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srbija i Crna Gora 55. na spisku neuspelih zemalja

Ugledni američki časopis Forin polisi je, drugu godinu za redom, objavio spisak "neuspelih država", odnosno nestabilnih zemalja kojima preti opasnost urušavanja ili unutrašnjih sukoba, javlja Bi-Bi-Si.

Na listi od 148 zemalja Sudan je, kao prvi, najgore rangiran, a Norveška najbolje. Srbija i Crna Gora nalazi se na 55. mestu.

Autori preciziraju da se definicija "neuspele države", korišćena u ovom istraživanju odnosi se na zemlju koja nije u stanju da efikasno kontroliše celokupnu državnu teritoriju, koju znatan deo stanovništva ne smatra legitimnom, koja nije u stanju da svojim građanima osigura unutrašnju bezbednost ili zadovolji njihove osnovne javne potrebe i ne uživa potpuni monopol upotrebe sile.

Takođe ukazuju na dvanaest društvenih, privrednih, političkih i vojnih pokazatelja koji predstavljaju povod za zabrinutost. Među njima su ekonomsko nazadovanje, nejednakost, ugnjetavanje, masovno iseljavanje i spoljašnje uplitanje u unutrašnje stvari država.

Za svaku od zemalja se, na osnovu deset parametara, određuje prosečna ocena stabilnosti i na osnovu nje sastavlja lista označena bojama upozorenja, kao na semaforu. U najgoroj - crvenoj zoni, nalazi se 28 zemalja na čelu sa Sudanom, koji slede Demokratska Republika Kongo, Obala Slonovače i Irak.

Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina su u narandžastom delu liste, odnosno odmah iza zemalja u crvenom delu spiska, što predstavlja osnovu za zabrinutost. BiH je na 35 mestu, SCG na 55, Makedonija na 78, Hrvatska na 104. i Slovenija na 126. mestu.

Svega 13 država, među kojima su skandinavske zemlje, Republika Irska i Švajcarska, dobile su zeleno svetlo kao priznanje najveće stabilnosti.
Afričke zemlje u analizama ove vrste obično loše prolaze, ali ovog puta ima i vrednih izuzetaka. Južnoafrička Republika i Mauricijus su rangirani kao stabilne države i u istoj su zoni kao i SAD i Velika Britanija. Za njima ne zaostaju ni Gana, Senegal i Bocvana. Sve te zemlje su ostvarile bolji rezultat od divova poput Rusije i Kine, ali i od Izraela i Saudijske Arabije.

Konačni zaključak je, smatraju autori spiska objavljenog u časopisu Forin polisi, da najveću ulogu u rangiranju ove vrste imaju kvalitet vođstva zemlje, a ne njena lokacija, prenosi Bi-Bi-Si.

V. P.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Za srpsku "Trepču" samo veliki investitori
Diplomate po meri Mila i Vuka
Srbija i Crna Gora 55. na spisku neuspelih zemalja
U Srbiji je juče obeležen Svetski dan slobode medija
Za milionsku utaju samo prekor
Sa raspusta pravo na obustavu nastave
Od početka rada Otvorene carinske linije otkriveni prekršaji teški dva miliona evra
Naša deca piju kao Irci i Rusi zajedno
O građevinskim radnicima u Srbiji niko ne vodi računa
Ekonomisti upozorili na populizam ministra finansija
Srbija ka Evropi može da izgubi korak i sa Albanijom