GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 22. 4. 2006.
Nedelja, 23. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čuveni muzej železnice Timočke krajine konačno će biti formiran do leta

Putovanje "Ćirom" u istoriju

U budućoj muzejskoj zbirci već je prikupljeno tridesetak rariteta, među kojima je najzanimljiviji zvonovni signal

ZAJEČAR - Klub ljubitelja timočkih pruga, sa sedištem u Zaječaru, planira da do leta na staroj železničkoj stanici u Vratarnici formira muzej železnice Timočke krajine. Stanična zgrada, koja se nalazi pored puta Zaječar - Niš biće svojevrsna turistička atrakcija. Na tom prostoru će se održavati i razne kulturne manifestacije, ali će to biti i mesto okupljanja ljubitelja stare železnice.

Članovi kluba uveliko rade na prikupljanju eksponata, predmeta koji su se koristili u ovoj službi od njenog uspostavljanja u Timočkoj krajini. U muzejskoj zbirci u formiranju već se nalazi tridesetak takvih retkih i vrednih predmeta. Neki od njih su veoma očuvani, dok se drugi repariraju.

- Poseban raritet predstavlja zvonovni signal koji se koristio na početku železničkog saobraćaja. Sa magistralnih pruga izbačen iz upotrebe šezdesetih godina, a sa ostalih deset godina kasnije. Zanimljivo je da je na svakoj stanicu u ovom kraju postojao takav signal, ali je sačuvan samo jedan. On je repariran i biće izložen u muzeju u Vratarnici - kaže Petar Aranđelović, predsednik Kluba ljubitelja timočkih pruga.

Voz ovekovečen i na filmu

Ljubitelji železnice uspeli su da sačuvaju i jedan od tri sata iz 1912. godine, kao i pozamašnu zbirku starih redova vožnje. Tu su i stari telefoni, uniforme železničara i drugi predmeti. Klub poseduje i kasetu na kojoj se nalazi poslednji intervju sa nekada poznatim filmskim rediteljem Živojinom Pavlovićem, inače rodom iz Vratarnice. U okviru intervjua sačuvan je film, koji je bio diplomski rad Živojina Pavlovića, a na kome se vidi ulazak voza u železničku stanicu u Vratarnici šezdesetih godina.

On ističe da ljubitelji očekuju da se jave porodice železničara, koji su radni vek proveli na timočkim prugama i daju svoj prilog muzeju.
- Voleli bismo da napravimo muzej koji će sličiti onom u Požegi. Naš cilj je da onima koji budu dolazili u ovaj kraj prikažemo istoriju železnice, koja je u ovaj kraj stigla 1912. godine, ali i mnogobrojne druge sadržaje turističkog karaktera. Prošle godine organizovali smo jednu turističku maršutu pod nazivom "Tragom 'ćire' paraćinca" - priča Aranđelović.

Klub ima i obimnu foto-dokumentaciju i ona će takođe svoje mesto naći u muzeju. Železnica u Timočkoj krajini ima bogatu istoriju. Sagrađena je pre svega zbog prevoza rudnog bogatstva, ali je tokom vremena bila značajna saobraćajna grana ove regije. Veza sa timočkim prugama pominje se još 1888. godina, kada je otvorena čuvena Belgijska pruga koja je povezivala Negotin i Zaječar sa Paraćinom i dalje Podunavljem. Nije za zanemarivanje i podatak da je prva srpska lokomotiva, kojoj su samo točkovi bili uvezeni iz Engleske, napravljena baš u Majdanpeku. Ljubitelji timočkih pruga su mišljenja da sva ta sećanja treba sačuvati i pokazati generacijama koje dolaze.

Klub ljubitelja timočkih pruga nedavno je dobio i jedan stari vagon iz prošlog veka na korišćenje. U tom muzejskom eksponatu na šinama moći će da se okupljaju ljubitelji stare železnice.

S. Marković


vesti po rubrikama

^Srbija

Putovanje "Ćirom" u istoriju
"Centroturist" dobio sudsko rešenje za iseljenje
Zaljubljen u konje i amove
Glas posetio neobičnu školu u svrljiškom selu Gulijan
Nišlije ne znaju šta s parama od privatizacije
U FAP-u ponovo se smanjuje broj zaposlenih
   
 


     


FastCounter by LinkExchange