GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 22. 4. 2006.
Nedelja, 23. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Prema Cesidu, radikali i SPS komotno mogu da formiraju vladu

Džaba ste krečili 5. oktobra

Todorović (DS): Ovo je opomena svim demokratskim snagama da shvate da je vreme da se ujedinimo. Vučić (SRS): Sami stvaramo novu vladu. Dačić (SPS): Voleo bih kad bi bilo tako, to je najbolje

BEOGRAD - Duhovi su opet među nama! Režim koga je većinska Srbija revolucionarnog petog oktobra 2000. "upokojila" sada joj viče "Džaba ste krečili". Radikali i socijalisti kadri su da, pet godina posle, sami obrazuju vladu - pokazuje novo istraživanje Cesida o rejtingu političkih stranaka.

Tomislavu Nikoliću 38 odsto izašlih birača dalo bi svoj glas i sa 6,7 odsto glasova Ivice Dačića i drugara eto nam "crveno-crne koalicije" s obrnutim odnosom snaga. Opoziciju u parlamentu činili bi im samo Boris Tadić (28 odsto) i Vojislav Koštunica (6,7) koje bi zajednička muka udružila. Pred skupštinskim pragom ostali bi Velimir Ilić, Mlađan Dinkić, Vuk Drašković... Iako ne izgleda tako, radikali i socijalisti imaju manje glasova nego ranije, ali su dobitna kombinacija zahvaljujući glasačima demokratskog bloka koji su prešli u apstinente.

Ti rezultati su, kako ističe Đorđe Todorović, portparol DS-a, vrlo alarmantni.
- Ovo je opomena za sve demokratske snage da shvate da je vreme da se ujedinimo i da rešavamo zajedno probleme Srbije. Moramo da shvatimo da ne smemo da dozvolimo da se vratimo na staro - ističe on.

DSS: Naručeno istraživanje

Za DSS, Cesidovo istraživanje nije tačno. - To su čiste spekulacije, jer se Cesidovi rezultati razlikuju od rezultata svih drugih uglednih agencija koje se bave tim poslom. Kao što u zapadnim državama postoji modeliranje javnog mnjenja pred izbore, ovim istraživanjem je isto to pokušano mnogo, mnogo pre izbora, o kojima ni nema reči - tvrdi Miloš Aligrudić, šef Koštuničinih poslanika u Skupštini Srbije. On, međutim, ne želi da kaže ko je, onda, naručio to istraživanje. - Kad vidite da je u tom istraživanju relativno favorizovan neko u odnosu na ostale, videćete i kome ono odgovara - ističe Aligrudić.

Demokrata ne misli da je moguće da SRS i SPS obrazuju vladajuću koaliciju.
- Ipak, ne verujem da je istraživanje namešteno, pre zavisi od toga kojom je metodologijom rađeno - kaže on i podseća da je DS imao najviše glasova na lokalnim izborima, a i da je dao predsednika Srbije.

Iako bi radikali, konačno, imali nekoga s kim bi mogli da vladaju, nije im milo to istraživanje. Aleksandar Vučić tvrdi da imaju i 40 odsto podrške među biračima.
- SRS će sama formirati vladu. Posle izbora, Tomislav Nikolić će reći šta i kako dalje. Do tada nema komentara - objašnjava Vučić.

Socijalisti bi sve dali samo da se vrate stara vremena.
- Voleo bih kad bi bilo tako, to je najbolje. Rejtig nam je veći nego je prikazano, ali je to istraživanje veliki pomak jer su nas sva ranija stavljala ispod cenzusa - ističe Ivica Dačić.

Istraživanje je, kaže, netačno a za to su "krivi" sami birači i atmosfera da nije dobro javno se izjašnjavati za SPS.
Građani Srbije su zaboravili i da je Velimir Ilić tog revolucionarnog dana poterao bager iz Čačka na Saveznu skupštinu. Međutim, to ne priznaje potpredsednik Nove Srbije Dubravka Filipovski.
- Sigurna sam da se nova vlada ne može formirati bez Nove Srbije, zato što imamo najboljeg ministra po ocenama građana, a imamo i 15 predsednika opština - kaže ona i dodaje da istraživanja ovakvog tipa nikada ne pokazuju realan odnos snaga.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

Posle odbijanja vladike da ugosti kosovskog premijera u Gračanici
Neka ovaj Vaskrs prođe u miru
Džaba ste krečili 5. oktobra
Kome referendum otvara šampanjac?
 


     


FastCounter by LinkExchange