GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 22. 4. 2006.
Nedelja, 23. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Posle odbijanja vladike da ugosti kosovskog premijera u Gračanici

Neka Agim Čeku malo sačeka

Šeholi: Čeku je premijer svih građana Kosova, i njegov potez nema nikakve veze sa politikom. Janjić: Još jedan potez Prištine da u budućim pregovorima diskvalifikuje Beograd

BEOGRAD - Zahtev premijera Kosova, Agima Čekua da prisustvuje uskršnjoj liturgiji u Gračanici i odbijanje vladike Artemija da ga prihvati, tumači se dvojako, kako kod nas, tako i u svetu. Dok su svetski mediji i međunarodna zajednica, Čekuov potez shvatili kao pružanje ruke, a odbijanje vladike ocenili kao očekivano, mnoge je ovaj scenario "pomirenja" podsetio na Hrvatsku i odlazak Sanadera među Srbe u vreme pravoslavnih praznika. Neki u Srbiji smatraju da je vladika trebalo da prihvati zahtev Čekua, jer bi to bio dobar politički potez za Srbe, a drugi, pak, podsećaju da bi Čeku ovim "oprao biografiju " što bi za Srbe bilo neprihvatljivo.

Fatmir Šeholi, analitičar srpsko-albanskih odnosa sa Kosova, smatra da je vladika Artemije trebalo da prihvati dolazak premijera Čekua, jer bi time "pokazao da postoji dobra volja i kod Srba i SPC za suživot i da su spremni na razgovor." Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, kaže da je Čekuov predlog "čist politički marketing".

Šeholi ovu tezu pobija, i tvrdi da je Agim Čeku "premijer svih građana Kosova", i da njegov potez nema nikakve veze sa politikom.
- Odbijanje nije dobar čin, i nije dobro da se verski praznici politizuju. Ali, pretpostavka je da vladika Artemije nije sam o tome odlučivao - ocenjuje Šeholi.

Janjić ocenjuje da je vladika Artemije, s obzirom na političku situaciju i podele među vernicima koje bi usledile da je prihvatio Čekuov dolazak - postupio pravilno.
- Vaskrs nije bilo koji praznik za Srbe i nije Čeku običan građanin. Verujem da bi njegov dolazak samo produbio političke razlike među Srbima na Kosmetu, a prihvatanjem njegovog dolaska na neki način bi se i Beograd diskvalifikovao u budućim pregovorima o statusu Kosova - ocenjuje Janjić uz konstataciju da ako Čeku zaista želi da iskaže dobru volju, neka obnovi sedište SPC u Prizrenu, pa neka onda dođe u posetu.

U vladi Kosova Čekuov zahtev je objašnjen kao želja premijera da dosegne do manjinskih zajednica na Kosovu. Portparol Vlade Kosova, Ulpijana Ljama, nedavno je izjavila da je Čeku zahtev uputio kako bi se sastao i razgovarao sa vladikom Artemijem i Srbima i ujedno im čestitao praznik:
- To svaki premijer u bilo kojoj zemlji radi, učestvuje i slavi sa svojim građanima. On je želeo da razgovara sa vladikom Artemijem, i da mu verski lideri i ostali lideri saopšte probleme svoje zajednice. Znate, da biste igrali tango, potrebno je dvoje, izjavila je Ljama za B92.

Janjić veruje da je ovo još jedan potez Prištine da u budućim pregovorima diskvalifikuje Beograd, pogotovu što su manastiri i kulturna dobra Srba na Kosovu i Metohiji jedna od tema na predstojećim sastanku u Beču.
Vladika Artemije, Čekuov zahtev je odbio uz obrazloženje da je skoro punih sedam godina u statusu prinudno raseljenog lica izvan svoje rezidencije u Prizrenu (koja je spaljena u pogromu 17. marta 2004. godine zajedno sa katedralnim hramom, i drugim mnogim svetinjama), i da on i sveštenstvo zbog toga nisu u stanju da ga prime pre nego što se vrate u svoju obnovljenu rezidenciju, a vernici svojim domovima.

B. Ristić


vesti po rubrikama

^politika

Posle odbijanja vladike da ugosti kosovskog premijera u Gračanici
Neka ovaj Vaskrs prođe u miru
Džaba ste krečili 5. oktobra
Kome referendum otvara šampanjac?
 


     


FastCounter by LinkExchange