GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 22. 4. 2006.
Nedelja, 23. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Jedan običan dan", nesvakidašnja izložba u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda

Beograđani zapleteni u istorijskom zaboravu

U okviru Dana Beograda Galerija Istorijskog arhiva Beograda postala je mesto gde se mogu upoznati "obični" Beograđani i njihova svakodnevica s kraja 19. i početka 20. veka. Reč je o izložbi pod nazivom "Jedan običan dan", a 25 pojedinačnih i grupnih figura Beograđana (u prirodnoj veličini!) urađene su na osnovu fotografija iz zbirki i fondova Arhiva Beograda. "Običan čovek, zapleten u istorijskom zaboravu, podseća nas da smo i mi istorija" - piše u pratećem tekstu izložbe.

- Ovo su uglavnom anonimni građani koji otkrivaju sve oblasti tadašnjeg svakodnevnog života. Suština je u tome da, za razliku od uobičajenih arhivskih izložbi, ovaj put ne potenciramo velike istorijske događaje i značajne ličnosti već imamo koncept po kome građani sami čine svoj grad i njegovu istoriju - objašnjava Snežana Lazić, kustos Arhiva.

Izložba je obuhvatila različite nivoe društvenog života Beograda u to vreme - od prikaza uglednih gradskih porodica do prizora iz sirotinjskih krajeva, po kojima je posebno poznat bio Mihailo S. Petrović.

- Neki od fotografa su poznate ličnosti iz naše istorije fotografije, poput Milana Jovanovića, dvorskog fotografa, ili Mihaila S. Petrovića, novinara Politike, koji je tridesetih godina slikao upravo život na beogradskim ulicama. Tu su se našle i fotografije iz porodičnog fonda Glavinića, ličnog fonda Ivana S. Pavlovića, Nedeljka Savića, zbirke Obradović-Popović, Radničkog pokreta - istakla je Snežana Lazić.

Najviše izloženih fotografija datira iz perioda između dva svetska rata, a među najstarijim radovima u prirodnoj veličini su fotografije učenika Jovana Janićijevića iz 1902. godine, oficira iz 1905, Mage Magazinović i njenih učenica iz 1910. i druge.

Zapravo, najstarije fotografije koje se mogu videti na ovoj izložbi nastale su krajem 19. veka, ali one nisu uveličane, već su predstavljene u originalu, u takozvanim saćima od pleksiglasa. Jedna od njih je fotografija grofice iz Beča iz 1982. godine.

U saćima je izložen i prateći materijal koji čine pozivnice, poruke, čestitke, ljubavno pismo na salveti i slične detalje koji su bili sadržani u svakodnevici tadašnjeg građanskog društva.
A, kako se čini, ni savremena svakodnevica nije mnogo drugačija.

A. S. K.


vesti po rubrikama

^kultura

Naš nacionalni problem je polupismenost
Beogradki slikar Saša Savić, freskopisac u Jerusalimu, na Kipru, u Grčkoj...
Beograđani zapleteni u istorijskom zaboravu
Nedelja 23. april - Svetski dan knjige
"Vaginini monolozi" u JDP-u