GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tel Aviv neće vojno odgovoriti na teroristički napad

Izraelci odustali od osvete

Ne nasevši na palestinsku provokaciju, izraelske vlasti pokazale da ne žele nov ciklus nasilja, ali su spremile "penale" za zvaničnike Hamasa

Izraelska vlada odlučila je da zasad ne pokreće masivne vojne napade protiv vlade palestinske terorističke grupe Hamas, ali smatra Palestinsku upravu (PU) odgovornom za prekjučerašnji samoubilački bombaški napad u Tel Avivu u kojem je poginulo devet osoba, javlja Rojters, pozivajući se na političke izvore.

Odobrene su izvesne mere, kao što su oduzimanje boravišnih dozvola zvaničnicima Hamasa koji žive u istočnom Jerusalimu i presecanje krijumčarenja Palestinaca, mogućih terorista, u Izrael, navodi Rojters. Teroristička grupa Islamski džihad, čiji je pripadnik izveo prekjučerašnji napad, pohvalila se da ima 70 bombaša samoubica koji planiraju da se dignu u vazduh u Izraelu, pa su izraelske snage u povišenom stanju pripravnosti, javlja Frans pres.

Terorista samoubica Samir Samih Hamed jedan je od najmlađih bombaša samoubica koje je neka palestinska teroristička grupa ikada poslala u Izrael, javlja Bi-Bi-Si. Njegova rođaka rekla je Indipendentu da je imao svega 17 godina i da je prekjuče od kuće krenuo na posao. Islamski džihad tvrdi da je imao 21 godinu. Njegovog oca Samiha Hameda i dvojicu prijatelja juče su uhapsili izraelski vojnici u palestinskom selu kraj Dženina na Zapadnoj obali.

Nova "osovina terora"

Ambasador Izraela u UN Dan Gilerman rekao je da su nedavna saopštenja palestinske vlade, Irana i Sirije "otvorena objava rata". On je upozorio na stvaranje nove "osovine terora" koju čine ta tri entiteta koja seju seme prvog svetskog rata u 21. veku, javlja AP.

Napad je izveden za Pashu, najveći jevrejski praznik, čija je kulminacija bila sinoć, i na dan kad je inaugurisan novi izraelski parlament, navodi Frans pres.

SAD su upozorile Hamasovu vladu da ne brani varvarske napade poput prekjučerašnjeg, javlja Bi-Bi-Si. - To što zvaničnici palestinske vlade brane ili sponzorišu terorističke napade imaće sumorne posledice na odnose između PU i svih zemalja koje pokušavaju da postignu mir na Bliskom istoku - rekao je portparol Bele kuće Skot Meklelan. Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak kaže da SAD sada vide "pravu prirodu hamasovske vlade" i kaže da će od vlade Katara tražiti "da objasni kakve su joj tačno namere" kada obećava PU 50 miliona dolara. U međuvremenu je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Konstantin Dolgov izjavio da će Moskva uputiti PU 10 miliona dolara na ime humanitarne pomoći, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar UN Kofi Anan osudio je napad i najavio da će 9. maja u Njujorku organizovati sastanak predstavnika bliskoistočnog kvarteta (UN, EU, SAD i Rusija) da razmotre situaciju. Napad je osudio i palestinski lider Mahmud Abas koji je naredio svojim snagama bezbednosti da ubuduće spreče ovakve akcije. Britanski Dejli telegraf piše da saopštenje Hamasa, u kojem se prekjučerašnji teroristički napad na Izrael naziva legitimnim, pokazuje koliko su SAD i EU bile u pravu kada su zbog dolaska te terorističke grupe na vlast prekinule finansijsku pomoć palestinskoj administraciji.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Tel Aviv neće vojno odgovoriti na teroristički napad
Autobus pao u provaliju, 67 mrtvih
Srbi prebili policajce
 


     


FastCounter by LinkExchange