GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čedomir Ilić izlečio se od teške bolesti zahvaljujući medu i propolisu

Pčele zaustavile širenje raka

Ima 50 košnica i godišnje proizvede 1.000 kilograma meda. Otkad je pčelinje proizvode pre 26 godina uvrstio u ishranu rezultati mu odlični

GOLUBAC - Čedomir Ilić (67) iz Vojilova kod Golupca uspeo je pobedi raka zahvaljujući medu, koji njegova porodica već decenijama proizvodi. Otkako se oporavio, med preporučuje ne samo bolesnima već i zdravima kao zaštitu od mnogih bolesti.
- Dok sam radio u švajcarskom gradu Aracu kao železnički radnik, čir na želucu prerastao je u maligni tumor hočkins. Zbog toga mi je 12. juna 1978. godine operacijom odstranjeno dve trećine želuca. U oktobru iste godine morao sam da se podvrgnem hemoterapiji, koja je trajala 18 meseci - priča Čedomir.

U međuvremenu, otkrivena su mu još dva tumora, pod pazuhom i na testisu, koji su potom hirurški odstranjeni.
- Dok sam nabavljao lekove u jednoj apoteci, naišao sam na ženu iz Srbije, koja me je zapazila jer sam bio bled i iscrpljen. Pošto sam joj objasnio svoje zdravstveno stanje, preporučila mi je da u ishranu ubuduće obavezno uvrstim i pčelinje proizvode - seća se Čedomir.

Dobra je i zečetina

Pošto vodim računa o ishrani, osim pčela, imam i zečeve, čije je meso veoma zdravo i od njega mogu da se naprave raznovrsna i ukusna jela. Imam 50 komada, a uzgajao bih i više kada bi njihova prodaja bila organizovana. Ovako, gajim ih samo za porodične potrebe - rekao je Čedomir.

Po povratku u Srbiju, posle sedam godina provedenih u Švajcarskoj, Čedomir je nastavio da koristi med i već 26 godina na kontrolama, koje jednom godišnje obavlja na Institutu za onkologiju Kliničkog centra u Beogradu, rezultati su mu odlični. - Vrativši se u Srbiju, ne samo da sam nastavio da koristim med već sam i unapredio pčelarstvo kojim se bavio i moj pradeda. Na livadi van sela imam oko 50 košnica i godišnje proizvedem 1.000 kilograma meda - kazao je Čedomir. Osim meda, proizvodi i propolis i matičnu mleč, koja je i najskuplja jer njena proizvodnja iziskuje najviše vremena.

- Zahvaljujući mom propolisu, jedan mladić iz Švajcarske uspeo je da se izleči od dugogodišnje infekcije u ustima, koju nijedan lekar do tada nije uspeo da mu izleči - priča Čedomir, navodeći i recepturu po kojoj je napravio ovakav lek: šest kafenih kašičica propolisa izmeša se sa kilogramom meda, razmute se i pomešaju sa alkoholom.

- Polenov prah dobijam pomoću tzv. hvatača polenovog praha, koji se postavlja na košnice. Za tri do četiri sata, jedno pčelinje društvo može da donese oko 100 grama praha, koji kasnije mešam sa medom i propolisom - objašnjava Čedomir. Za poslednjih 25 godina on je uspeo da "trmkama", košnicama koje se prave od pruća i goveđe balege, uhvati čak 492 prirodna pčelinja roja. Čedomir je jedan od malobrojnih pčelara u Vojilovu jer se većina domaćinstava bavi uzgojem lubenica. U poslu mu pomažu supruga Teodora i ćerke Biljana i Marija, a želja mu je da jednog dana svoje iskustvo prenese unucima, koji bi nastavili ovu porodičnu tradiciju.

D. Novković


vesti po rubrikama

^Srbija

Pčele zaustavile širenje raka
Đavoli sa Drine igrali za pamćenje
Utočište u ćuprijskom Domu za decu bez roditeljskog staranja našlo 28 mališana
Harvardski đak u Gradskom veću Kragujevca?
Kraljevački metalci polažu velike nade u novog vlasnika
Smenjen direktor "14. oktobra"
Roditelji mališana koji su danima bili pod ključem govore za Glas
Studente iz Crne Gore vrbuju i independisti i unitaristi
Preokret u fabrici za proizvodnju kočionih elemenata "Fijaz"
Žrtvovao se zbog kolega i jeftinog tolstolobika
Letnja pozornica u niškoj Tvrđavi i dalje bez stolica
Izložba rukotvorina lozničkog Udruženja "Tarpoš"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange