GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Istraga protiv predsednika Trgovinskog suda osumnjičenog za korupciju

Saslušavani poznati biznismeni i sudije

U SBPOK-u je proteklih dana ispitano više od 50 osoba, a nekoliko njih, za koje se sumnja da su uz Gorana Kljajevića i još osam osumnjičenih, umešani u prljave poslovne mahinacije, privedeno je i zadržano u policijskom pritvoru do 48 sati. Oni bi danas trebalo da uz krivičnu prijavu budu privedeni kod istražnog sudije ili da budu pušteni na slobodu

BEOGRAD - Nastavljajući rad na prikupljanju dokaza protiv Gorana Kljajevića, uhapšenog predsednika Trgovinskog suda u Beogradu i još devetoro članova organizovane kriminalne grupe označene kao "stečajna mafija", pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije u proteklih nekoliko dana saslušali su više od 50 osoba. Nekoliko njih, za koje se sumnja da su uz Kljajevića i ostale direktno umešani u prljave poslovne mahinacije, zloupotrebu službenog položaja i korupciju, privedeno je i zadržano je u policijskom pritvoru do 48 sati. Oni bi danas trebalo da se uz krivičnu prijavu nađu pred istražnim sudijom ili da budu pušteni na slobodu. Mada je ceo slučaj proglašen službenom tajnom, ipak smo nezvanično saznali da među osumnjičenima ima još zvučnih imena iz miljea pravosuđa i biznisa i da je na pomolu rasvetljavanje još jednog slučaja velikog privrednog kriminala.

Vladan Gajić, advokat Gorana Kljajevića, rekao je juče da se njegov klijent zdravstveno mnogo bolje oseća i da za sada nema srčanih problema.
- Uložili smo žalbe na rešenja o pritvoru i sprovođenju istrage i čekamo odluku suda. To je sve što za sada mogu da vam kažem - dodao je Gajić.

Kako nezvanično saznajemo, žalbe na ova dva rešenja podneli su i advokati ostalih uhapšenih, osim Nebojše Mrkića, branioca Sekule Pijevčevića, direktora Kreditno-eksportne banke.
- To je moj profesionalni stav. U našem je interesu da se dokaže uloga mog klijenta u ovom slučaju, a to znači da moraju da se saslušaju svi svedoci. Samim tim je logično da dok traje ispitivanje svedoka, Pijevčević mora da ostane u pritvoru, kako ne bi uticao na njihove iskaze - kazao je Mrkić.

On je rekao da je Pijevčević, tokom višečasovnog saslušanja pred istražnim sudijom Specijalnog suda, u noći između petka i subote, negirao krivicu po svim navodima optužbe. Mrkić je dodao da se njegov klijent za sada oseća sasvim dobro, koliko je to u zatvoru moguće. Portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala Maja Kovačević-Tomić izjavila je juče da nema nagoveštaja da bi sudija Marko Kljajević mogao da napusti taj sud zbog hapšenja svog brata Gorana Kljajevića.
- Sudija Marko Kljajević, predsedavajući u postupku za ubistvo premijera Zorana Đinđića, svakodnevno dolazi na posao - rekla je Kovačević-Tomić i objasnila da bi u slučaju eventualnog povlačenja Marka Kljajevića glavni pretres morao da počne iznova, a predmet bi u tom slučaju bio dodeljen novom predsedniku sudijskog veća.

Ministar pravde Zoran Stojković rekao je da ne može da komentariše hapšenje Gorana Kljajevića jer je ceo slučaj službena tajna, ali je odlučno odbacio pojedine tvrdnje da hapšenje predsednika Trgovinskog suda predstavlja pritisak na njegovog brata Marka Kljajevića i proces za ubistvo Đinđića. Stojković je naglasio da takve tvrdnje predstavljaju pritisak na vlast da se ne obračunava sa mafijom.

B. Dodoš


vesti po rubrikama

^hronika

Istraga protiv predsednika Trgovinskog suda osumnjičenog za korupciju
Falsifikovao lekarski izveštaj za ublažavanje kazne optuženom
Počelo suđenje optuženima za najveću pljačku veka u Japanu
Policajci pušteni kućama
Proširena istraga protiv braće Karić