GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izložba o Steriji

BEOGRAD - Izložba posvećena 200-godišnjici rođenja jednog od najznačajnijih srpskih komediografa Jovana Sterije Popovića biće otvorena sutra u 18.30 u Galeriji Biblioteke grada Beograda. Izložbu čine tri tematske celine: prva predstavlja Sterijin boravak i rad u Beogradu od 1841. do 1848. godine, drugi segment čine fotografije izvođenja Sterijinih komada u beogradskim pozorištima od 1844. do 1990. godine, a treći predstavlja bogatu rukopisnu građu "oca srpske drame", saopšteno je iz te biblioteke.

Za nepunih osam godina, koliko je boravio u Beogradu, prvo kao profesor prirodnog prava u Liceju, a potom kao načelnik Ministarstva prosvete, uspeo je da napravi Nacrt ustava i grb Društva srpske slovesnosti (preteča Srpske akademije nauka i umetnosti). Predložio je osnivanje Narodnog muzeja i niz zakona o sakupljanju starina i retkosti. U tom periodu Sterija je odobrio prvi prosvetni zakon u Srbiji.

Zajedno s viđenim i uglednim Beograđanima 1846. godine osnovao je Čitalište - prvu čitaonicu, knjižaru i berzu u Beogradu, kao i njegovo glasilo "Novine beogradskog čitališta". Otac srpske drame, kako je zapisano u istoriji srpske književnosti, učestvovao je u osnivanju Teatra na Đumruku, prvog profesionalnog pozorišta u Srbiji.

Autor postavke je bibliotekar savetnik Olga Krasić-Marjanović.


vesti po rubrikama

^kultura

Rusi su depresivni i usamljeni kao pingvini
Slovenački slikar Jože Ciuha u galeriji Haos
Beogradska nedelja dizajna, veliki kreativni festival regiona
Promovisana knjiga "Žrtve" Vukašina M. Stambolića
Izložba o Steriji