GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Promovisana knjiga "Žrtve" Vukašina M. Stambolića

Razgovor Stambolića i Ćuruvije

Udruženje "Nauka i društvo Srbije" promovisalo je juče knjigu "Žrtve" Vukašina Stambolića, najstarijeg brata pokojnog Ivana Stambolića. Knjiga "Žrtve" zapravo je integralna verzija intervjua koji je Slavko Ćuruvija vodio sa Ivanom Stambolićem 1992. godine u Herceg Novom. Prema rečima Vukašina Stambolića, ovo je razgovor dveju ličnosti različitih političkih uloga i različitih društvenih značaja.

Intervju koji je uradio Slavko Ćuruvija sa pokojnim Ivanom Stambolićem otkriva sve ono što je Ivan imao za nameru da objavi u javnosti. Vukašin Stambolić kaže da je primarna težnja Ivana bila otkrivanje dubljih "korena stvari", dok je pokojnom Slavku Ćuruviji namera bila da što pre i senzacionalno lansira tek pokrenuti Dnevni telegraf.

- Bio sam svedok nastajanja Ivanovih borbi i saznanja. Ova knjiga nastala je u vreme Ivanovog smišljenog i dosledno praktikovanog ćutanja. On je bio čvrsto odlučio da ne govori javno, a njegov prvi cilj je bio da stvori što autentičnije svedočenje iz "prve ruke". Drugi cilj je bio da saopšti svoja nova saznanja o uzrocima i suštinama Osme sednice CK SKS, a treći cilj je da javnosti pruži što celovitije političke stavove i političke akcije koje je imao uoči, u vreme, i posle Osme sednice. Mnogo šta od ovog je bilo skriveno ili jednostrano iskazivano u javnosti. Time je sprečeno političko lečenje prevarenih i zabludelih - navodi Vukašin Stambolić u predgovoru knjige.

I. L.


vesti po rubrikama

^kultura

Rusi su depresivni i usamljeni kao pingvini
Slovenački slikar Jože Ciuha u galeriji Haos
Beogradska nedelja dizajna, veliki kreativni festival regiona
Promovisana knjiga "Žrtve" Vukašina M. Stambolića
Izložba o Steriji