GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Slovenački slikar Jože Ciuha u galeriji Haos

Glavnu reč vode nevažni ljudi

Izložba crteža Jože Ciuhe, veterana slovenačke umetničke scene, otvara se u 20 časova u galeriji Haos. Ciuha (1924) živi i radi u Parizu. Dobitnik je mnogih internacionalnih priznanja kao što su Gran pri na grafiočkom bijenalu u Seulu, prva nagrada Mediteranskog bijenala u Aleksandriji. Stalni je član Ruske akademije nauka i umetnosti. Francusko ministarstvo kulture mu je dodelilo orden Viteza umetnosti.

Izložbu će otvoriti Miroslav Luci, ambasador Republike Slovenije.
- Pariz mi je toliko toga dao, izjavio je Ciuha na pres konferenciji u galeriji Haos. - Dao mi je muzeje i dvadeset izvrsnih galerija u Ri de Sen čije izložbe redovno posećujem. Ispada da se u Beogradu predstavljam "skicirkom" (skicen-blokom) ali sve je ispalo tako naglo. Moram naknadno doneti i neke veće formate, ne? Drago mi je da sam u Beogradu, posle punih 20 godina. Za vreme raspada Jugoslavije, reč su vodili neki do tada nevažni ljudi, dok su značajni i mudri potpuno zaćutali. Tako je i Edo Murtić zaćutao.

Zapitan kako vidi paralelu svog rada sa Servantesovim Don Kihotom, njegovom omiljenom temom, Ciuha odgovara:
- Don Kihot je dobar način da se podsmehnete svetu, ali i sebi samom. Neki ljudi pišu dnevnike. Ja ih crtam. Radim u različitim medijima - slikarstvo, grafika, crtežÖali nisam imao nameru da stvaram "integralno delo" od mog svaštarenja. Jednostavno, kada osetim krizu dok slikam, prelazim na grafiku ili na crtežu, čak i pišem budući da sam svojevremeno studirao komparativnu književnost. Moju poslednju knjigu kritika u Sloveniji, sa kojom nikad nisam bio srećne ruke, dočekala je pohvalama tipa "Ciuha - slovenački Markes". Takva preterivanja su smešna. Ima im mesta u fudbalu ili košarci, ali u umetnosti - ne!

S. M.


vesti po rubrikama

^kultura

Rusi su depresivni i usamljeni kao pingvini
Slovenački slikar Jože Ciuha u galeriji Haos
Beogradska nedelja dizajna, veliki kreativni festival regiona
Promovisana knjiga "Žrtve" Vukašina M. Stambolića
Izložba o Steriji