GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Andrej Kurkov, najpoznatiji i najtiražniji ukrajinski pisac, bio je gost Beograda

Rusi su depresivni i usamljeni kao pingvini

Po književnom kvalitetu svrstavaju ga uz Ljudmilu Ulicku, a tiraž mu se meri sa Borisom Akunjinom, dok ga kritika na Zapadu vidi kao "najautentičnijeg predstavnika novog talasa postsovjetske književnosti"

Gost Beograda juče je bio Andrej Kurkov, najpoznatiji i najtiražniji ukrajinski pisac, pisac velikog broja scenarija, član prošlogodišnjeg žirija Filmskog festivala u Berlinu. Roman "Piknik na ledu", koji mu je otvorio vrata Evrope, objavila je izdavačka kuća Paideia, i to je 27 prevod ovog romana.

Po književnom kvalitetu svrstavaju ga uz Ljudmilu Ulicku, a tiraž knjiga mu se meri sa Borisom Akunjinom, dok ga kritika na Zapadu vidi kao "najautentičnijeg predstavnika novog talasa postsovjetske književnosti". Duhoviti Kurkov predstavio se manirom profesionalca, prvo biografiju, a zatim i delo, filovano anegdotama tipa "prva pesma bila je o mrtvom hrčku, a druga o mrtvom Lenjinu" i "kako sam predvideo trovanje mog predsednika". Smeh je na jučerašnjoj promociji izazivala kombinacija piščevih duhovitih reči i drvenasta ozbiljnost njegovog prevodioca, izvesnog gospodina iz ukrajinske ambasade.

Od 13 romana, šest je do sada prevedeno u Nemačkoj, gde je i najbolje prihvaćen, a tiraž od četiri miliona primeraka to potvrđuje.
- "Piknik na ledu" je jedini roman sa prostora bivšeg SSSR koji je uspeo da stigne na listu deset najprodavanjih romana u Nemačkoj. Naravno, ovo kažem zato što je roman odbila jedna britanska kuća, sa obrazloženjem da "nažalost, mi objavljujemo samo kvalitetnu književnost". Ali, ja ne odustajem, uporno šaljem svoje rukopise na adrese svih izdavačkih kuća do kojih dođem, rekao je Kurkov kao kontru onome što čini priču romana "Piknik na ledu".

- To je priča o jednom novinaru koji piše nekrologe još uvek živim VIP osobama i jednom čoveku koji čuva bolesnog pingvina. Pingvini su, znate, životinje kolektiva. Kada ostane sam, pingvin postaje depresivan i dezorijentisan. I zato pingvini liče na Ruse. Posmatrao sam moje roditelje i sugrađane kada se raspao Sovjetski savez, i video sam koliko im je bilo teško da se snađu u novom vremenu, kada je svako morao da brine za sebe. I mojoj generaciji je još teško da se prilagodi "novom individualizmu", rekao je Kurkov, dodavši da zato njegove junake možemo da posmatramo ili kao dva Rusa koja se nisu prilagodila, ili kao dva pingvina.
- Prvo sam mislio da je "Piknik na ledu" opis ukrajinske, postsovjetske stvarnosti, ali sada mislim da je to istorijski dokument, jer se moja zemlja tako brzo menja.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

Rusi su depresivni i usamljeni kao pingvini
Slovenački slikar Jože Ciuha u galeriji Haos
Beogradska nedelja dizajna, veliki kreativni festival regiona
Promovisana knjiga "Žrtve" Vukašina M. Stambolića
Izložba o Steriji