GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Deset pripadnika MUP-a zadobilo lakše povrede tokom obuke na poligonu

Policajci povređeni u eksploziji

Iako nije navedeno o kakvoj je napravi reč, prema mišljenju stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa eksplozivima, najverovatnije se radi o eksploziji detonatorskog štapina ili manje količine trotila

BEOGRAD - Deset policajaca povređeno je u eksploziji koja se desila juče oko 14.20 sati na poligonu za obuku Više škole unutrašnjih poslova u Zemunu. Svi povređeni su zbrinuti u Urgentnom centru, i uglavnom imaju ogrebotine po licu i povrede od sitnijih gelera po telu.

U Urgentnom centru bilo je moguće videti i dvojicu policajaca sa težim povredama glave, koji su zadržani na lečenju. Šef dežurne lekarske ekipe u Urgentnom centru Dušan Spasić izjavio je da su svi povređeni, prema prvim nalazima, van životne opasnosti. Dragan Zlatković, nastavnik koji je vodio obuku, zadržan je na očnom odeljenju.

Povređeni su, kako je policija saopštila, polaznici kursa kriminalističke tehnike koji su bili na nastavi protivdiverzione zaštite. Kako se od povređenih u Urgentnom centru moglo čuti, ne radi se o studentima Više škole unutrašnjih poslova u Zemunu, već o policajcima koji su u aktivnoj službi. Od povređenih se čak mogla čuti i rečenica "Šiptari nas nisu pobili, a ovde da poginemo".

Povređeni van opasnosti

Šef dežurne lekarske ekipe u Urgentnom centru Dušan Spasić izjavio je Tanjugu da je posle podne primljeno sedam povređenih studenata Više škole unutrašnjih poslova i da su svi, prema prvim nalazima, van životne opasnosti. Spasić je izrazio nadu da neće biti potrebno da se povređeni podvrgnu operativnim zahvatima. Prema njegovim rečima, u toku su detaljni dijagnostički pregledi povređenih, koji su se na poligonu škole nalazili u trenutku eksplozije. Dvojica povređenih pregledani su u Zemunskoj bolnici, i jedan od njih je upućen na Očnu kliniku Kliničkog centra Srbije, a drugi je, posle pregleda kod otorinolaringologa, poslat na kućno lečenje, saznao je Tanjug u toj bolnici.

U šturom policijskom saopštenju navedeno je samo da je došlo do prevremene eksplozije naprave i da su polaznici kursa tada povređeni. Iako nije navedeno o kakvoj je napravi reč, prema mišljenju stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa eksplozivima, najverovatnije se radi o eksploziji detonatorskog štapina ili manje količine trotila.

- Da bi prilikom prevremene eksplozije bilo povređeno desetak ljudi potrebno je najmanje pola kilograma trotila. Trotil se aktivira paljenjem sporogorećeg štapina, koji aktivira detonatorsku kapislu, a ona eksploziv. Detonatorski štapin je napravljen od eksploziva, a takođe se aktivira uz pomoć sporogorećeg štapina. Najverovatnije se radi o tome da sporogoreći štapin nije ispitan pre upotrebe, pa je došlo do prevremene eksplozije.

Naime, obavezna je provera sporogorećeg štapina pre svake upotrebe jer ako nije adekvatno čuvan i skladišten, postoji mogućnost da gori mnogo brže nego što je predviđeno. Štapin gori jedan metar za 60 do 90 sekundi. Ispituje se tako što se od štapina odseče deo dužine jedan metar i zapali. Ukoliko izgori za 60 do 90 sekundi ispravan je i može se koristiti, u suprotnom je neispravan. Moguće je da štapin koji je korišćen nije ispitan, da je brže izgoreo, i tako pre vremena aktivirao ili trotil ili detonatorski štapin - kaže stručnjak za eksplozive, koji je zbog prirode posla želeo da ostane anoniman.

Ni dežurni starešina, ni policajci ispred zgrade Više škole unutrašnjih poslova, a ni studenti ove škole nisu bili raspoloženi da pričaju o incidentu koji se dogodio.
- Čuo sam slab pucanj, kao kad na automobilu pukne guma. Posle nekoliko minuta ispred škole su se pojavila dva kombija Hitne pomoći i ušla u dvorište škole. Ubrzo su stigli i policijski automobili sa upaljenim rotacionim svetlima, a dosta studenata je izašlo na terase na prvom i drugom spratu - kaže jedan od očevidaca koji se u trenutku eksplozije zatekao u blizini zgrade Više škole unutrašnjih poslova.

N. Čolić


vesti po rubrikama

^hronika

Deset pripadnika MUP-a zadobilo lakše povrede tokom obuke na poligonu
Novinar Župske reči juče otišao u zatvor
Suđenje Ljubomiru Vučkoviću iz Vrhovnog suda za primanje mita
Napuštena beba iz porodilišta vraćena majci
Goran Kljajević odlučio da ćuti
Afera Bodrum: Veštače snimak sa glasanja