GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Američki Forbs objavio da Kipar krije istinu o nestalim milijardama dolara Srbije

Predsednik uništava dokumenta o pljački

Između 1992. i 2000. godine srpski autokrata Milošević učinio da iz bivše Jugoslavije nestane barem 800 miliona dolara, od čega je, prema dokumentima Haškog tribunala, veliki deo u kešu - navodi američki časopis

BEOGRAD - I dok svi srpski zvaničnici, od predsednika, preko premijera i ministra finansija, nekadašnjeg guvernera i glavnog istražitelja za nestalim srpskim milijardama na Kipru, ćute, u toj državi vri zbog ove afere. Američki i britanski mediji objavljuju članke na osnovu validnih dokumenata o toj pljački Srbije. Posle Fajnenšl tajmsa opširan tekst o Kipru i vlastima te države objavio je i američki magazin Forbs.

Taj najuticajniji finansijski medij optužio je predsednika Republike Kipar Tasosa Papadopulosa da je, preko svoje istoimene advokatske kancelarije, asistirao u iznošenju ogromnih svota novca iz Srbije devedesetih godina. U tekstu "Da li je maleni Kipar sledeći poreski raj vaše kompanije", Forbs podseća da su na Kipru, prema zvaničnim dokumentima, nestale velike svote dolara iz Srbije i da nikada nisu vraćene.

- Kada je Slobodan Milošević umro u svojoj zatvorskoj ćeliji u martu, ostavio je za sobom misteriju od 800 miliona dolara (dokazana suma). Između 1992. i 2000. godine srpski autokrata je učinio da iz bivše Jugoslavije nestane barem tolika svota, od čega je, prema dokumentima Haškog tribunala, veliki deo u kešu. Novac je ukrcavan u avione i prenošen 1.000 milja do malog aerodroma u Larnaki na Kipru. Zašto tamo? Zato što je, kako kaže saučesnik u zaveri i kurir, malo mediteransko ostrvo bilo "prolaz ka svetu"- navodi ugledni Forbs i postavlja pitanje "gde je novac išao odatle", a zatim i odgovara:

Priznanje advokata

Na Kipru sve nestaje

Forbs opisuje Kipar kao "deo Vizantijskog carstva i odlično mesto da se učini da stvari nestanu". - Grčki deo Kipra ima 740.000 stanovnika i dugo je bio usputna stanica varalicama i nitkovima, gde su zvaničnici tradicionalno bili voljni da gledaju na drugu stranu. Samo 150 milja od Bejruta, bliže srednjem istoku nego Evropi, Kipar je bio meka za švercere cigareta, pranje novca, trgovinu oružjem, pa čak i finansiranje terorizma, prema kongresnom saslušanju posle događaja od 11. septembra. Mesto tajnih sastanaka Izraelaca i Palestinaca, Kipar je takođe bio utočište za Ruse koji su prenosili ogromno bogatstvo sumnjivog porekla - podseća Forbs.

- Sudski dokumenti kažu da su Milošević i saučesnici u zaveri otvorili osam kiparskih paravan kompanija (Anteksol, Braunkort...), uključujući onu koju je registrovala advokatska kancelarija Tasosa Papadopulosa, sadašnjeg predsednika nacije. Pambos Loanides, čovek na čelu advokatske kancelarije "Tasos Papadopulos i ko." priznaje da je ta kancelarija otvorila holding kompaniju pod nazivom "Southmed", ali odbacuje da je kompanija osnovana u ime vladara Srbije.

Ove ispostave paravan kompanija otvorile su oko 250 bankovnih računa na Kipru i u Grčkoj ( Laiki Popular banka), i usmerile novac u više od 50 zemalja, uključujući i Lihtenštajn, Luksemburg i Švajcarsku - navodi ovaj američki časopis.

Forbs i Fajnenšel tajms, kao izvor informacija koriste zvanična dokumenta sa suđenja, koje se sada vodi na Kipru protiv Laiki Popular banke. Neverovatno je da su srpske vlasti za taj proces potpuno nezainteresovane, a još veći šok predstavlja i to što je Narodna banka Srbije u januaru ove godine dozvolila istoj toj banci da postane vlasnik domaće Centrobanke.

Pored ovog suđenja, još jedno zaslužuje da bude u centru srpskog interesovanja. To je proces koji je pokrenuo predsednik Tasos Papadopulos protiv uglednog londonskog lista Fajnenšel tajmsa i autora Kerin Houp.

Iako je Papadopulos podneo tužbu, nekoliko godina nije želeo da je procesuira, izbegavajući suđenje. Papadopulos je nekoliko puta pokušao da izdejstvuje izvinjenje Fajnenšel tajmsa, što nije dobio.

Fajnenšel tajms na udaru

Taj list pisao je o ulozi Papadopulosa, zatim predsednika Popular banke Kikisa Lazaridesa i guvernera Centralne banke Aksentioua, u nestanku srpskih milijardi dolara. I ovo suđenje treba da počne u junu 2006. godine, pa će svedočenje i dokazi dodatno ugroziti reputaciju Papdopulosa i Lazaridesa.

U tom predsudskom procesu Papadopulosova advokatska kancelarija je već pismenim putem izjavila da ne poseduje više nikakvu dokumentaciju o registrovanju i upravljanju srpskih of-šor firmi Anteksol, Braunkort... Inače, uništavanje dokumentacije je protivzakonito i pokazuje deo scenarija po kome je neophodno ukloniti sve dokaze o postojanju i delovanju pomenutih of-šor firmi u svim institucijama Kipra, počev od centralne banke, ministarstva finansija, a naročito saučesnika - Papadopulosove advokatske kancelarije, kao i Popular banke.

Zatiranje tragova najveće pljačke Srbije bilo bi otežano da srpska vlast sada pokrene odlučnu pravnu akciju na osnovu obimne dokumentacije koju je sa Kipra doneo ministar finansija Mlađan Dinkić. Uz to, ali i uz dokumenta Haškog tribunala, koja poseduje Vladan Batić, povraćaj para u Srbiju bio bi izvesniji.

E. G. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Američki Forbs objavio da Kipar krije istinu o nestalim milijardama dolara Srbije
Gorivo skuplje "tek" posle Vaskrsa
Zbog poplava, predstoji nam teška ali ne i gladna godina
Nasipi popuštaju pod udarima jakog vetra
Skupština raspravljala o zakonu o verama i verskim zajednicama
Svi oboleli od mišje groznice uspešno se oporavljaju
Manje nasilja u školama
"Intelsat" traži 13 miliona dolara
Počeo protest zaposlenih u sudovima i tužilaštvima širom Srbije
Skupština Srbije usvojila 18 zakonskih predloga
Ugovor "Rodića MB" i slovenačkog trgovačkog lanca na jesen
Produženi rokovi za legalizaciju
Trgovinski deficit zbog uvoza cveća