GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


O referendumu u Crnoj Gori svakodnevno raspravljaju i stanovnici Lovćenca

Proradilo čojstvo u vojvođanskoj ravnici

Izjašnjavanje o nezavisnosti 21. maja podelilo Lovćenčane. Stariji žitelji, koji su rođeni u Crnoj Gori, uglavnom smatraju da je zajednička država pravo rešenje i da to ne treba dovoditi u pitanje

LOVĆENAC - U srcu Vojvodine, u opštini Mali Iđoš, smešten je još manji Lovćenac, ali u poslednje vreme na veliko poznat u Srbiji kao sedište Udruženja Crnogoraca "Krstaš". Zanemari li se ušoreni izgled vojvođanskih sela, a bolje oslušne, slučajni prolaznik kroz Lovćenac može pomisliti da se nalazi negde u Crnoj Gori, jer ne samo da su meštani zadržali običaje predaka već se ni njihov govor skoro ne razlikuje od onog u zavičaju.

Bratske opštine

Ko pita Beograd

- Potpuno je nebitno šta političke partije u Beogradu i Srbi poreklom iz Crne Gore u Beogradu misle jer to predstavlja produženu ruku jedne vekovne kolonijalne politike Srbije u odnosu na Crnu Goru. Pravo pitanje za partije u Srbiji jeste da li Srbija želi dobre odnose s Crnom Gorom, a ne šta je bolje za Crnu Goru. Onaj ko će odlučivati šta je bolje za Crnu Goru jeste narod Crne Gore i niko više, čak ni generalni sekretar Ujedinjenih nacija, a kamoli neki političar ili bilo ko drugi iz Srbije - kaže Nenad Stevović, predsednik Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš".

Iako već naveliko stasava druga generacija rođena u Vojvodini, Lovćenčani su očuvali autentičan govor zavičaja, uglavnom cetinjskog i barskog. I ne samo što su sa sobom u ravnicu poneli crnogorski duh i jezik, u želji da još jače učvrste veze sa zavičajem, Mali Iđoš i Cetinje su se pobratimili baš u Lovćencu. U ovom mestu se oko 60 odsto stanovništva izjašnjava kao Crnogorci, dok se preostali deo, uz mali procenat drugih, izjašnjava kao Srbi. Međutim, kako se bliži referendum sve je veća podela među Lovćenčanima, na one koji su za zajedničku državu i one koji su za samostalnu Crnu Goru, unioniste i independiste, dok je mali broj ljudi, uglavnom mladih, kojima je svejedno kako će se završiti priča o državi u kojoj žive.

Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš", osnovano u Lovćencu, otvoreno se zalaže da Crna Gora ima status nezavisne države. Prema rečima Nenada Stevovića, predsednika udruženja, "Krstaš" kao najbrojnija, najorganizovanija i najeminentnija asocijacija etničkih Crnogoraca koji žive u Srbiji, logično je da se zalaže da Crna Gora vrati status nezavisne i međunarodno priznate države.

- Svi zajedno moramo da budemo svesni da posle nedelje, 21 maja, dolazi ponedeljak! I "Krstaš" je spreman za taj ponedeljak i period posle njega. Spremni smo da budemo snaga koja će popraviti srušene i izgraditi nove mostove prijateljstva između dve suverene, susedne države. Takođe, spremni smo da ostvarimo i iskoristimo sva prava koja su garantovana ostalim nacionalnim manjinama u Srbiji. A to znači, između ostalog, pravo na nacionalni savet, pravo na nacionalne simbole i praznike, na Crnogorsku pravoslavnu crkvu, jezik, obrazovanje, kao i ostala prava garantovana međunarodnim sporazumima. Želimo ista ona prava koja imaju i koja će imati Srbi u Crnoj Gori. Međunarodno priznata Crna Gora je garant da će Crnogorci koji žive u Srbiji ostvariti sva prava koja već imaju sve ostale nacionalne zajednice u toj državi", kaže Stevović.

Za i protiv zajednice

"Krstaš" je pokrenuo inicijativu i obezbedio zemljište u Lovćencu za izgradnju hrama Crnogorske pravoslavne crkve, koji će, ukoliko se izgradi, biti prvi hram ove crkve van teritorije Crne Gore.

Iako podeljenog mišljenja o statusu države, u kafiću Lovćenčani provode vreme raspravljajući o sudbini države. Prezimenjaci Zlatko i Vladimir Popović ukrštaju stavove. Dvadesetdvogodišnji Zlatko, student privrednog prava, protivi se odvajanju Crne Gore. Smatra da to vodi ka uništenju crnogorskog naroda i dalji život vidi samo sa bratskim srpskim narodom. Međutim, dvadesetosmogodišnji Vladimir misli da Crna Gora ne sme ispustiti šansu da obnovi svoju državnost. "Posle raspada zajednice, na nama je da sačuvamo nacionalni identitet i ostvarimo svoja prava kao i svi ostali lojalni građani i pripadnici raznih nacionalnih zajednica koje žive u Srbiji", kaže Vladimir.

Nešto stariji žitelji Lovćenca, koji su rođeni u Crnoj Gori, uglavnom smatraju da je zajednička država pravo rešenje i da to ne treba dovoditi u pitanje.

- Referendum u Crnoj Gori je zbog mira i kaprica nekoliko ljudi koji vladaju i koji su posednici Crne Gore. Referendum je nevolja crnogorskog naroda, a kažu da se radi o njihovoj volji. Bojim se da će rezultate referenduma štimovati vlasti kako njima odgovara - kaže Milorad Pejović Gilo. Iako različitih stavova, Lovćenčani smatraju da, ma kako se zvala država u kojoj će osvanuti 22. maja, to neće stvoriti raskol među njima.

S. Vučanović


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Proradilo čojstvo u vojvođanskoj ravnici
Nastavnici plaćaju štetu
Svi direktori milioneri
U bežaniji zaboravili ljubimce
Vratio pohvalnicu predsedniku
 


     


FastCounter by LinkExchange