GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kod oštećene zubne gleđi pomaže masaža desni

Najčešća reakcija zuba na toplo ili hladno je oguljenost vrata zuba (predeo oko desni), gde ne postoji zaštitni gleđni deo zuba.
- Uglavnom je uzrok oboljenje desni i njihovo povlačenje, zbog čega dolazi do ogoljenosti zuba. Takođe se kod pacijenata javlja i erozija zubne gleđi u vratnom delu zuba, koje pravi isti problem, reakciju na toplu ili hladnu hranu. Pravilna i dobra higijena, odgovarajuća tehnika pranja, od desni prema zubu, štiti od ovog oboljenja. Na taj način se desni štite, masiraju i navlače se prema zubu.

Situaciju mogu da poboljšaju i određene paste za zube, sa oznakom senzitiv - kaže dr Tanja Petrović iz istoimene ordinacije u Drinčićevoj ulici. Ona podseća da eroziju zubne gleđi treba lečiti kod stomatologa. Slična reakcija na temperaturu može se javiti i kod pokvarenih zuba, koji su zahvaćeni karijesom. Naravno, i oni se leče isključivo u ordinaciji, kod zubara, a savet je da higijena usta i zuba treba da bude besprekorna da bi se ovakvi problemi sveli na najmanju moguću meru.

T. N. P.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za subotu
Opasne strasti
Utopljavanje može da stvori probleme
Za one koji pate od prolećnih alergija
Kod oštećene zubne gleđi pomaže masaža desni