GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za one koji pate od prolećnih alergija

Obavezno tuširanje po povratku iz prirode

Ljudi koji imaju izraženo alergijsko delovanje na polen, a kod nas četiri odsto od ukupnog broja stanovnika pati od alergija, u proleće se suočavaju sa velikim brojem zdravstvenih tegoba.

Dr Gorana Isailović iz beogradskog Instituta za kožne i venerične bolesti ističe da ti pacijenti pojačano alergijski reaguju na hranu, vazduh ili prašinu.
- Njihovo stanje u proleće otežava polen drveća, trave, korova. Donedavno su imali problema samo ukoliko udahnu prah, ali najnovija istraživanja pokazala su da se čestice polena lepe i na koži i tako izazivaju alergijske promene - svrab, peckanje čak i upalne procese. Da bi pacijenti rizik sveli na minimum, potrebno je da izbegavaju kontakt sa polenom, to je inače najbolji lek kod atopičara, osoba koje su alergične na razne materije. Najbolje bi bilo da takvi pacijenti ne odlaze u prirodu, gde mogu biti izloženi pojačanom dejstvu praha. Takođe, treba da vode računa da u vreme cvetanja ne spavaju pored otvorenog prozora ukoliko se nalaze blizu neke šume, kao i da imaju na umu da vlaga pogoduje "lepljenju" tih supstanci na kožu - kaže dr Isailovićeva.

Najbolji i najefikasniji lek za one koji imaju problema sa polenskom alergijom jeste da se istuširaju i operu kosu čim se vrate iz prirode, jer se čestice alergena vrlo često zadržavaju u vlasima na glavi i mogu da izazovu i kasnije komplikacije.

T. N. P.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za subotu
Opasne strasti
Utopljavanje može da stvori probleme
Za one koji pate od prolećnih alergija
Kod oštećene zubne gleđi pomaže masaža desni