GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Utopljavanje može da stvori probleme

Bolest belih fleka

Kod pojačanog znojenja, posebno ispod pazuha, na preponama, stopalima i ispod grudi, javljaju se ružne promene na koži

U proleće se većina ljudi previše utopljava jer ni ne stigne čestito da izađe iz teške zimske garderobe, a temperatura već poraste skoro do tropske. Kao posledica toga, mnogi se pojačano znoje, posebno u predelu pazuha, stopala, prepona i ispod grudi, a to onda podstiče i razvoj bakterija i gljivica koje na koži prave neprijatne i ružne fleke.

Cink pomaže organizmu

Na nedavnom balkanskom simpozijumu o gljivičnim bolestima, održanom u Bukureštu, stručnjaci su razmenjivali iskustva i savete o lečenju.
- Neke gljivice izazivaju perutanje u kosi, obrvama i oko nosa, a zaprepastile su nas kolege iz Makedonije, kad su saopštile da njihovi pacijenti veruju da često pranje i tuširanje samo pogoršava bolest! Naravno da nije tako, higijenu treba brižljivo održavati. A utvrđeno je da hrana veoma bogata cinkom pomaže organizmu u borbi protiv bolesti. To znači da treba uzimati šampanjac, školjke, artičoke - ističe dr Isailovićeva.

Dr Gorana Isailović iz beogradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti napominje da gljivicu malasezija svi imamo na koži i da ona miruje kad je stanje normalno.
- Ukoliko se pretopljavamo i nosimo sintetičku, a ne odeću od prirodnih materijala, ona se nastanjuje u površinskim slojevima kože. Klinička slika su braon fleke, koje kasnije pocrne, a pošto mesta gde su bile gljivice slabo vezuju boju, na kraju pobele. Ovo oboljenje ne može se dobiti na nekom kupalištu, Adi Ciganliji ili bazenu i nije prelazno, ali mogu da obole i roditelji i deca, jer postoji genetska sklonost. Bolest prouzrokuje neprijatnosti, jer koža lagano ili umereno svrbi, pacijent ima želju da se često češe, a uglavnom predstavlja neestetski problem - kaže dr Isailovićeva.

Ukoliko pacijent koji je već oboleo i ima braon flekice koje se jedva primećuju ode u solarijum, vrlo brzo na koži će se pojaviti bele fleke, kojima će biti potrebno mnogo vremena da se kasnije izjednače sa zdravom kožom. Ukoliko se takva fleka zagrebe noktom, pojaviće se male bele šuške, poput peruti. To je pouzdan znak da je gljivica malasezija "odradila svoje" i da se koža mora tretirati odgovarajućim preparatom.

- Pacijenti treba da koriste sredstva protiv gljivica, to su najčešće šamponi, losioni ili kreme, najmanje deset do 14 dana, a posle toga, još izvesno vreme preventivno, bar jednom nedeljno, antimikotički šampon. Oni koji su prošle godine već imali problema sa ovim oboljenjem najbolje je da odmah preventivno koriste preparate. Bolest nije opasna, ali može da izazove mnogobrojne tegobe koje su prilično neprijatne, pa savetujemo pacijentima da se jave kožnom lekaru čim primete promene na koži - savetuje dr Isailovićeva.

T. N. Petrović


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za subotu
Opasne strasti
Utopljavanje može da stvori probleme
Za one koji pate od prolećnih alergija
Kod oštećene zubne gleđi pomaže masaža desni