GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Slobodan Tomanović sa Cetinja, umesto građevinskog materijala, koristi dimljeno meso

Kuća od hiljadu pršuta

Iako rođen i odrastao u gradu i nikad nije živeo na selu, Cetinjanin Slobodan Tomanović (41) uspeo je da postane najbolji etno-sajamski aranžer u Crnoj Gori.
On sajamske štandove uređuje isključivo u arhaičnom drevnom stilu i sa seoskim eksponatima starim i čitav vek.
Zaposlen je u mesnoj industriji "Marteks" na Cetinju, a na sajmovima u Budvi i Novom Sadu osvojio je tri nagrade za najuređeniji štand. Lane je na Sajmu ishrane u Budvi napravio kuću od 1.000 pršuta, ove godine je "sazidao" planinu sa 600 komada i drugih dimljenih đakonija, a specijalitet mu je "Kuća od panceta i dimljenih kobasica"!

Etno od malih nogu

Sklonost ka etno-motivima ukrašava štandove stekao je u detinjstvu.
- Kao dečak upijao sam svaki detalj odlazeći povremeno na selo kod strica Petra, koji je tamo imao staru kuću i u njoj sačuvane mnoge muzejski eksponate od drveta. I ja sam sačuvao stilski nameštaj iz 1880. godine, drvenu furunu iz vremena banovine, šest stolica starijih od jednog veka.

Najteže mu je da napravi zidove od kobasica, ali, uz mnogo truda, i to se da uraditi, veli Slobodan i dodaje da je u kuću od pršuta ugradio i primerak težine 28 kilograma čuvenog njeguškog specijaliteta koji se servirao na evropskim dvorovima. Poznato je da ga je i Njegoš u svoje vreme "reklamirao" tokom svojih putovanja, kao i da ga je poklanjao tadašnjim državnicima.

Napravio je po svojoj zamisli Slobodan i etno-trpezu sa crnogorskim grbom koju je videlo oko deset hiljada radoznalaca. Postavio u sredini sajamskog štanda ognjište sa vatrom koja je gorela svih sajamskih dana, na ulazu u štand postavio dve drvene skulpture Crnogorca i Crnogorke. Jedan do najviđenijih eksponata u Budvi, na Sajmu ishrane, prošle nedelje, bila je konjska zaprega puna dimljenim pršuta, plećki, kobasica...

D. Stodić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Čistite il' se čistite!
Kralj Petar drugi put među Srbima
Kuća od hiljadu pršuta
Fotografije Petrovića zlata vredne