GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporteri Glasa na prvim linijama odbrane u Mošorinu i Žablju

Ako za vikend ljuljne - odosmo!

Ministar Predrag Bubalo nazuo je zelene gumene čizme ispred "audija", a ministar Zoran Lončar zagazio je preko blata u cipelama. Vojska, u blatu do članaka, pretovarala je na baržu vreće s peskom u Žablju, šaleći se: "Evo džakovi upola cene", dok je komandant Novosadskog korpusa sedeo na "isturenom komandnom položaju" - u obližnjoj kafani. Martovska klasa Vojske još nije osetila uniformu, a već su se osetili važni. Spasavaju u tri smene, što se spasti može, a poslednjem bedemu odbrane može se prići samo čamcem, sa vode. Juče je na obalama Tise od Mošorina do Žablja sve bilo užurbano i neizvesno. Najveći talas koji sledi za vikend mnogo je brinuo Branka Zeljkovića, koji je na prvoj liniji kod Mošorina sedeo i gledao u krov od trske nekadašnje "nadvodne, a sad podvodne čarde".

- Tisa, ako probije nasip na nekom delu, za dva sata ode i "dere" tri kilometra prema selu. To je sila, milijardu kubika vode. Voda je zao gospodar. Nije problem što prelije već što potera sve ispred sebe - pričao je, dok su na tom trećem kilometru, u ataru, meštani ojačavali bedem tik kod prvih kuća. I gledali u nebo. Da ne padne kiša, a tražili su još nekog "gore". Juče im bio Velja Ilić. Došao samo do druge linije odbrane, kilometrima od Tise.

Poplavljeno 220.000 hektara

U Srbiji je, prema do sada prikupljenim podacima, ukupno 223.676 hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno i ugroženo podzemnim vodama, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Vlade Srbije.
Kako je navedeno na sajtu tog ministarstva, 111.503 hektara obradivog zemljišta je poplavljeno, a 112.173 hektara je ugroženo zbog visokog nivoa podzemnih voda. Najugroženije beogradske opštine još nisu dostavile podatke o poplavljenom poljoprivrednom zemljištu, jer su sve aktivnosti usmerene na odbranu naselja od poplava. Ministarstvo poljoprivrede nastaviće da prati poplavljene površine u svim opštinama Srbije i blagovremeno o tome obaveštavati Vladu Srbije i javnost.

- Ministri dolaze da se slikaju i ajd ćao. Nisu ludi da sa nama idu kroz ovo blatište. Uzmite novinari i nosite ovo mošorinsko blato u Beograd. Gospodi! - šalio se jedan, pomalo besan.
Pričali starci da je slična poplava krajem pretprošlog veka nosila konje, ljude i stoku. Sada sa obližnjeg salaša otišao čovek, iako tu ima 50 krava i 300 ovaca. Spasava glavu. Nasipe obilaze i ojačavaju u tri smene. Dobrovoljci gledaju da se ni mala rupa ne pojavi u nasipu jer i ta mala rupa može napraviti ršum. Čamac im pun piljevine, seku topole uz obalu.

Na potezu od Tise do Mošorina ima desetak ribnjaka. Prebacuju ribu u kamione da ne bi zaplivala rekom.
- Čekamo večeras. Povadili smo svu ribu, ostalo je možda dve tone. I to je naš zalog Tisi. Tu ribu ne vadimo da ne bi ispalo da baksuziramo. U Svetom pismu piše da će reka teći onuda gde je tekla nekada. Možda se to baš sada nama dešava. Kako pričati o odbrani kada je od svih vlasti dosad poslednja ojačavala nasipe Marija Terezija u dužini od četiri kilometra. Od tada se niko nije setio, i sada kukamo - pričao je profesor Miroslav Ćirković, vlasnik ribnjaka. Čekaju katastrofu Mošorinci, ali se šale. Nekada su njihovi dedovi pokušavali Tisu da zaustave bez mašinerije, oni vele ni sa svom mašinerijom ne mogu.

- Neko nas kažnjava! - ubeđeni su. Ako ljuljne na krivini Tisa - odosmo.
Ministar Bubalo posle kod Žablja objašnjavao da se moraju ubuduće pojačati nasipi jer je odbrana skuplja sad nego ako se na vreme uradi. Domaćini pričali da je to tačno, ali da ne znaju šta da rade s ljudima koji dobrovoljno dolaze da pomognu. Prošle noći sreli dvojicu u ritu kako lutaju i traže prenoćište. Deluje sve malo haotično.

D. Petrović


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ako za vikend ljuljne - odosmo!
Vojin Lazarević nagrađuje Stanivukovića
Obolela još dvojica žandarma
Privatnim fakultetima preti katanac
Rodić MB vlasnik Merkatora
Milijarda u privredu - eksplozija za inflaciju
Kiše sprečavaju učvršćivanje nasipa
Željko Mitrović: Više se neću baviti politikom
Sudovi će dobiti svoj budžet
Naftna industrija godišnje gubi 300 miliona evra