GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 11. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Italijani i juče, drugi dan zaredom, birali poslanike

Sudnji dan za Berluskonija

Prema prvim ispitivanjima javnog mnjenja, posle izbora, pobedili su levičari na čelu sa Prodijem

Italijani su i juče glasali na parlamentarnim izborima, a ishod će biti presuda konzervativnom premijeru Silviju Berluskoniju (69), vlasniku fudbalskog kluba Milan, milijarderskom medijskom mogulu koji je, istina, uspeo da ostane u vrhu vlasti rekordnih pet godina, najduže od Drugog svetskog rata, ali nije uspeo da pokrene depresivnu ekonomiju, javlja AP.

Prema prvim ispitivanjima javnog mnjenja posle izbora, juče po podne, u Italiji je pobedila levičarska koalicija na čelu sa Romanom Prodijem. U istraživanjima koja je za TV grupe RAI i Medijaset sprovela specijalizovana kompanija "Neksus" navodi se da je Prodijeva koalicija u oba doma parlamenta osvojila između 50 i 54 odsto glasova, dok je za Berluskonijeve snage glasalo između 45 i 49 odsto građana.

Incidenti na biralištima

Prvog dana glasanja bilo je i nekoliko incidenata. U Trevizu je na sedište jedne stranke bačena zapaljiva bomba, a u Bolonji je uništeno sedište stranke Margerita iz koalicije levog centra.

Romano Prodi (66), profesor ekonomije i bivši šef Evropske komisije, još 1996. uspeo je da pobedi Berluskonija, a veoma je moguće da će se sada vratiti u premijersku fotelju. Nedavno su izborna pravila promenjena i sada važi proporcionalni sistem, što znači da su Italijani glasali za stranačke liste, a ne pojedinačne kandidate, podseća Bi-Bi-Si.

Podaci MUP-a pokazuju da su u nedelju, prvog dana glasanja, na birališta izašle dve trećine od 47 miliona Italijana s pravom glasa i da je odziv bio vrlo neujednačen, u zavisnosti od regiona. Neki analitičari kažu da bi visok odziv išao na ruku Prodijevom živopisnom bloku levog centra u kojem sede kako komunisti tako i katolici i liberali.

- Izgleda da je u tradicionalno levičarskim regionima odziv bio veći nego na prošlim izborima - konstatuje Renato Manhajmer, anketar lista Korijere dela sera. Ali drugi analitičari smatraju da bi veliki odziv mogao da ide u prilog Berluskoniju i ukazuju na nizak odziv u tradicionalno komunističkom regionu Pulji, navodi AP. Po svoj prilici, Prodijeva levica osvojiće Komoru, Donji dom parlamenta, a Berluskonijeva desnica Senat, Gornji dom. Da bi neka koalicija dobila mandat da formira vladu mora da osvoji oba doma; u ovom slučaju ishod će biti noćna mora koja će dovesti do paralize u vlasti i, najverovatnije, do novih izbora. Dodatni problem je u tome što su u Italiji i levica i desnica izdeljene na frakcije. Očekuje se da će glasovi katolika biti podeljeni između levice i desnice, mada je Silvio Berluskoni pokušao da se prikaže kao kandidat koji brani porodične vrednosti.

Italijanski mediji izveštavaju da je štab Prodijeve leve koalicije bio zatrpan novinarskim zahtevima za akreditaciju, dok desničarski Nacionalni savez Berluskonijevog zamenika Đanfranka Finija nije dobio nijedan takav zahtev. - Selim se u Švajcarsku - konstatovao je Berluskonijev saveznik i šef Lige za sever Umberto Bosi na pitanje šta ako Prodijeva koalicija pobedi na izborima.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Sudnji dan za Berluskonija
Stro: Napad na Iran - luda ideja
Čaves ambasadoru SAD poručio da se pakuje
 


     


FastCounter by LinkExchange