GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 11. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Akcioni plan o dolasku snaga EU na Kosovo usvojen u Luksemburgu

Evropa garantuje život Srbima

Predrag Simić: U dokumentu nema nikakvog stava koji prejudicira budući status. Adem Demaći: Ako taj plan predviđa neku vrstu protektorata, znači da EU tu teritoriju priprema za nezavisnost

BEOGRAD - Akcioni plan za spremanje misije Evropske unije za dolazak na Kosovo po određivanju konačnog statusa pokrajine i odlasku Unmika, koji je juče usvojio Savet ministara EU u Luksemburgu, za suprotstavljene strane je dokument koji sobom nosi pozitivne efekte. Srbi u dolasku Evrope vide garanciju iole normalnog života za svoju manjinu, a Albanci ispomoć u stvaranju svoje države.

Mogući nemiri

Demaći ne krije i da su, po proglašenju konačnog statusa, mogući i nemiri na Kosovu.
- Ako Evropa dođe ovde da forsira decentralizaciju koju zagovara Srbija i da tako komada Kosovo sigurno je da će biti nemira - zaključuje Demaći i dodaje da, iako time zvanično odlaze SAD, one će uvek biti politički i ekonomski prisutne na Kosovu jer su im "Amerikanci uvek bili prijatelji".

Tim tehničkim dokumentom šefovi diplomatija EU dali su smernice za pripremu budućeg delovanja oko hiljadu predstavnika Unije, koji će svoj posao obavljati u policiji, pravosuđu i pravnoj državi.
Predrag Simić, član srpskog pregovaračkog tima, napominje da je takva odluka Brisela očekivana, da je ona u opštem interesu, kao i da je manje važno koja strana njenom realizacijom više dobija.

- To što će Unija preuzeti odgovornost na Kosovu ide nam naruku jer je Srbija, uključujući i Kosovo i geografski i politički deo Evrope, a svi težimo da što pre uđemo u EU. Osim toga, važno nam je da takvu ulogu u južnoj pokrajini preuzme neko u koga imamo poverenja, a Evropska unija je takav faktor - kaže za Glas Simić.

On napominje i da Akcioni plan ne može da utiče na tok pregovora o budućem statusu pokrajine.
- U dokumentu nema nikakvog stava koji prejudicira buduće rešenje za status Kosova. U njemu je samo reč o formi međunarodnog prisustva u pokrajini, koja je neophodna, i bez koje bi interesi Srba i drugih nealbanaca bili ugroženi. Bez snaga EU nemiri bi bili neminovni - ističe Simić i dodaje da se nada da će Unija postići mnogo bolje rezultate od misije Ujedinjenih nacija.

Uz ogradu da ne zna detalje Plana Adem Demaći, jedan od albanskih lidera, tvrdi da je potrebno da neko bude na Kosovu i da radi po demokratskim merilima "jer, nije lako praviti državu".
- Ako Akcioni plan predviđa neku vrstu protektorata, znači da EU tu teritoriju priprema za nezavisnost, budući da je sadašnja administracija tu da primeni Rezoluciju 1244 kako bi Kosovo, s izvesnim izmenama, bilo deo Srbije. Ukoliko to nije u pitanju, onda se Unija sprema da se obračuna s kriminalom, s kojim Unmik ne ume da se nosi - kaže za Glas Demaći i dodaje da veruje da će snage EU doći i da "četnički krugovi iz Beograda ne bi pokušali da deluju kao Slobodan Milošević".

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

Evropa garantuje život Srbima
Nova inicijativa iz Vojvodine unela uznemirenje
Protiv nezavisnosti Kosmeta
Pristalice Ugljanina i Ljajića ratuju rečima
Demokrate se vraćaju u parlament?
 


     


FastCounter by LinkExchange