GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 11. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Livac izgoreo u livnoj peći

UŽICE - Milivoje Stamatović (43), livac Valjaonice bakra u Sevojnu, poginuo je prekjuče oko 10 sati i 50 minuta na radnom mestu u Valjaonici kada je upao u livnu peć koja je radila punom parom i u kojoj je temperatura rastopljenog liva veća od 1.000 stepeni Celzijusa. Po prvim još nezvaničnim podacima, Stamatovića je najpre prsnuo vreli tečni metal iz livnog lonca koji je bio zakačen za kran, kojim se rastopljena masa transportuje iz topioničke u sabirnu livnu peć. U trenutku kada ga je pogodila vrela masa iz lonca koji je bio iznad njega, Stamatoviću se najverovatnije zapalila odeća, a on je, pretpostavlja se, pokušavajući da se spasi izgubio ravnotežu i upao u sabirnu livnu peć, čiji je kapacitet oko četiri tone tečnog liva, i u kojoj je u tom trenutku temperatura bila preko hiljadu stepeni.

Kako Glas saznaje, u Sevojno je trebalo da stigne ekipa inspektora iz Instituta za zaštitu na radu iz Kragujevca čiji će posao, između ostalog, biti da ispitaju ispravnost dizalice, prenosnog sistema i livnog lonca, odnosno zašto je vreli liv prsnuo iz lonca i zahvatio nesrećnog radnika.

Stamatović je, inače, u Valjaonici bakra najpre radio kao pomoćni radnik u pogonu, zatim je godinama bio ekonom FK "Sevojno", a na mesto livca prešao je pre više od dve godine zbog loše materijalne situacije. Iza njega su ostali supruga i maloletni sin.

Z. Š.


vesti po rubrikama

^hronika

Posle orgijanja, na smrt pretukao suprugu
Ubijen, pa bačen u kanal
Livac izgoreo u livnoj peći
Krunić nasrnuo na novinara Bete
Karadžić izbegava suđenje
Nije bilo zločina