GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 11. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kamermani ometaju poslanike dok čitaju novine

BEOGRAD - Snimateljima i fotoreporterima je od juče zabranjen ulazak u skupštinsku salu i oni će svoj posao ubuduće moći obavljati samo na početku sednica, 10-15 minuta pre nego što se za njih zatvore skupštinska vrata. Ovu odluku doneli su juče predsednik Predrag Marković i sekretar Marko Danilović posle "incidenta" koji je napravio poslanik Hranislav Perić iz SPS-a. Povod za izbacivanje izveštača iz sale bio je Perićev zahtev predsedavajućem (u tom trenutku Vojislavu Mihailoviću) da snimatelj TV Palma plus Slobodan Pavlović napusti salu, jer ga "ometa u radu". Prema svedočenju nekoliko poslanika, među kojima i nezavisnog poslanika Branislava Stevanovića, koji je sedeo kraj Hranislava Perića, snimatelj Pavlović se u sali korektno ponašao i ni na koji način nije ometao rad parlamenta, ali je izgleda zasmetao Periću da na miru - čita novine.

Pavlović je, inače, na sednicu ušao samo da bi napravio nekoliko kadrova, a "optužba" ga je zatekla dok je snimao Stevanovića. On kaže da ga je predsedavajući mimikom upitao šta se dogodilo, a da je on samo slegnuo ramenima i pokazao da ne zna o čemu je reč.

Ubrzo je sekretar Skupštine naložio obezbeđenju da ni jednog snimatelja i fotoreportera ne puštaju u salu, a predsednik Marković je nešto kasnije pred kamerama ispričao "šta se sme, a šta ne sme".

- Ako neki poslanik traži održavanje reda na sednicama, predsedavajući i sekretar Skupštine su dužni da reaguju. Obavešten sam da je sekretar zaštitio Perića i da su snimatelji koji su pratili rad napustili sednicu - ispričao je on.

Marković je naveo da je zbog atraktivnosti novinarskog posla dozvoljeno snimanje poslanika dok ulaze u salu za zasedanja na početku sednice i dodao kako "prisustvo fotoreportera i kamermana na sednicama nije neophodno, jer su sednice javne" - postoji direktan TV prenos.
Snimatelji i fotoreporteri su jedini novinari koji su do sada imali uvid u stvarna dešavanja u skupštinskoj sali, u kojoj poslanici satima čitaju novine, kažu, uglavnom tabloide, telefoniraju, dremaju, ponekad se prepiru i dobacuju, ponekad guraju i psuju, polivaju vodom...

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Izlivanje reka Srbiju pretvara u močvaru
Samo Dinkić zna kuda idu državne pare
Umesto da pregledaju, lekari popunjavaju obrasce
Štrajk skraćuje nastavu
Biju se za propalu firmu
Naftovod Konstanca - Trst gradi se sa Slovencima ili bez njih
Smiljko Kostić raportira samo Nišlijama
Daktilografi traže povišicu
Kazne za diskriminaciju invalida 50.000 dinara
Kamermani ometaju poslanike dok čitaju novine