GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 11. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sindikat pravosuđa Srbije zakazao obustavu rada za 17. april

Daktilografi traže povišicu

BEOGRAD - Srpskom pravosuđu preti potpuna blokada i pravi kolaps koji bi mogao početi već 17. aprila, uoči vaskršnjih praznika, kada je zakazan štrajk daktilografa u sudovima. Daktilografi od ponedeljka neće raditi po tri sata dnevno i to od 10 do 13 časova, što znači da će biti nemoguće suditi, kako u parnici tako i u krivici, naravno ukoliko članovi Sindikata pravosuđa Srbije budu istrajni u svom protestu. U Sindikatu ističu da je jedan od glavnih krivaca za ovakvu situaciju Mlađan Dinkić, ministar finansija Srbije, koji na jučerašnjem sastanku nije pozitivno odgovorio ni na jedan zahtev ljudi iz pravosuđa.

- Izgleda je ova država odlučila da ukine pravosuđe i da mi nismo nikom potrebni. Oni ne žele da promene Zakon o državnim službenicima i nude daktilografima nesiguran status nameštenika. Plate sudske administracije i daktilografa koji nose najveći posao su mizerne. Budžet za pravosuđe je smanjen. Dinkić je ponudio povećanje plata do juna od dva odsto, od septembra dva odsto, a od decembra "čitavih" 5,4 odsto, što je malo - izjavila je za Glas Slavica Živanović, predsednik Sindikata pravosuđa Srbije.

Štrajk bi mogao izazvati odlaganje velikog broja suđenja i za nekoliko meseci, zatim sporije kucanje presuda koje ne postoje bez pismenog otpravka, a saslušavanje svedoka biće gotovo nemoguće bez kucanja iskaza u zapisnik. Sindikat je uputio Visokim savetu pravosuđa zahtev sa obrazloženjem da daktilografi u pravosuđu nisu nameštenici, budući da obavljaju odgovorne, složene i poverljive poslove, i očekuje se da će odgovor stići do ponedeljka. U Sindikatu smatraju da je Zakonom o državnim službenicima procenjeno da su daktilografi pomoćni radnici, potrebni s vremena na vreme, ne prihvatajući da oni obavljaju sve administrativno-tehničke poslove i da direktno učestvuju u radu sudova i javnih tužilaštava.

Zakonom su Vrhovni sud Srbije i republički javni tužilac ovlašćeni da odrede položaje i radna mesta u pravosuđu, tako da, s obzirom na predloženo rešenje, očigledno nisu ozbiljno pristupili analizi i opisu radnih mesta, napominju u Sindikatu. Zaposleni smatraju da je zakonsko rešenje ponižavajuće i ističu da rade mnogo više nego kolege u državnoj upravi. U sudovima u tužilaštvima Srbije zaposleno je 2.000 daktilografa.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Izlivanje reka Srbiju pretvara u močvaru
Samo Dinkić zna kuda idu državne pare
Umesto da pregledaju, lekari popunjavaju obrasce
Štrajk skraćuje nastavu
Biju se za propalu firmu
Naftovod Konstanca - Trst gradi se sa Slovencima ili bez njih
Smiljko Kostić raportira samo Nišlijama
Daktilografi traže povišicu
Kazne za diskriminaciju invalida 50.000 dinara
Kamermani ometaju poslanike dok čitaju novine