GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 11. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Naftovod Konstanca - Trst gradi se
sa Slovencima ili bez njih

BEOGRAD - Naftovod od rumunske luke Konstanca preko Srbije i Hrvatske do italijanske luke Trst gradiće se i ako Slovenija ne dozvoli prelazak preko svoje teritorije. Najzapadnija republika bivše SFRJ pre nekoliko nedelja, na iznenađenje ostalih zemalja učesnica u projektu, nije podržala potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Rumunije, Srbije, Hrvatske i Italije koji će ubrzati gradnju Panevropskog naftovoda. Sa ili bez Slovenije Memorandum će ipak biti potpisan krajem aprila.

Željko Tomšić, predsedavajući Međudržavnog komiteta za PEOP, kaže da Slovenci podržavaju projekat, ali da za sada neće potpisivati Memorandum. "Činjenica je da bi oni imali malo koristi od naftovoda jer nemaju svoju rafineriju, a i prolazi samo dvadesetak kilometara preko njihove teritorije. Potpisnici su mnogih povelja koje ih obavezuju da nam dozvole gradnju ali imamo alternativu da od Hrvatske trasa ide morem", objasnio je Tomšić na juče održanom energetskom samitu "Balkanski naftovodi - kada i gde".

Memorandum o razumevanju ubrzaće formiranje Kompanije za razvoj projekta PEOP, koja bi trebalo da završi dodatne studije i prikupi pare za gradnju od zainteresovanih kompanija. Miroljub Labus, potpredsednik Vlade Srbije, pod čijim je pokroviteljstvom održan samit, smatra da je realno da naftovod počne da radi 2011. ili 2012. godine. On je naglasio da nema prepreka koje bi mogle da ometu završetak ovog projekta. "Osim sigurnog snabdevanja domaćih rafinerija od tranzita planiramo zaradu od najmanje pola milijarde dolara", istakao je Labus.

Stručnjaci na samitu složili su se da alternativne trase za transport nafte iz Crnog mora nisu međusobno konkurentne, već se dopunjuju. Pravci od bugarske luke Burgas do Valone u Albaniji i od Burgasa do grčke luke Aleksandropulos snabdevaće tržište Mediterana i SAD, a PEOP Evropu. "Imamo potrošače u Evropi kojima treba nafta i proizvođače u Kaspijskom regionu sa viškom koji ne mogu da transportuju, a preko naše teritorije se to najlakše može rešiti. More uz Bosfor i postojeći naftovodi već oko 2010. godine biće zagušeni što će obezbediti posao za sve tri trase", podsetila je Jelena Radun, iz Međunarodnog savetničkog borda za PEOP.

Plan ZA NIS za mesec dana

Potpredsednik vlade Miroljub Labus potvrdio je da će naftovod povećati vrednost Naftne industrije Srbije jer ćemo imati jeftiniju naftu. On je najavio da će vlada za mesec dana dobiti prvu verziju izveštaja o privatizaciji NIS-a od konzorcijuma Meril Linč-Rajfajzen.

V. S.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Izlivanje reka Srbiju pretvara u močvaru
Samo Dinkić zna kuda idu državne pare
Umesto da pregledaju, lekari popunjavaju obrasce
Štrajk skraćuje nastavu
Biju se za propalu firmu
Naftovod Konstanca - Trst gradi se sa Slovencima ili bez njih
Smiljko Kostić raportira samo Nišlijama
Daktilografi traže povišicu
Kazne za diskriminaciju invalida 50.000 dinara
Kamermani ometaju poslanike dok čitaju novine